joi, martie 30, 2023

La menopauză, viața intimă suferă unele schimbări, pe care fiecare femeie le percepe diferit. În vreme ce unele susțin că le place mai mult actul intim, altele se gândesc mai rar la relații intime cu partenerul sau nu se mai bucură de el la fel de mult. Ceea ce este adevărat e că unele modificări există, doar că ele pot fi mai mult sau mai puțin deranjante.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate a explicat cum poate fi îmbunătățită viața intimă la menopauză.

Te-ar mai interesa: FDA a autorizat vânzarea fără reţetă medicală a un...

Pe de o parte, nivelurile hormonale mai scăzute afectează țesutul vaginal, care devine mai uscat și mai subțire. Această afecțiune, numită atrofie vaginală, poate face contactul incomod sau dureros. Și tot hormonii pot diminua libidoul, făcând ca excitarea să se instaleze după… insistențe mai mari decât înainte. Apoi, bufeurile dar și transpirațiile nocturne care tulbură somnul, favorizează oboseala și iritabilitatea, stări care sunt incompatibile cu cea necesară actului intim. Iar dacă mai adăugăm și schimbările emoționale (adesea bruște și intense), este evident că nu prea mai este loc de plăceri carnale…

Te-ar mai interesa: Specialist în nutriție: ”Cea mai completă legumă d...

Soluții pentru îmbunătățirea vieții intime la menopauză

Dacă bufeurile, oboseala, iritabilitatea și schimbările de dispoziție sunt manifestări mai dificil de controlat, pentru uscăciunea vaginală, din fericire, există soluții simple. Folosirea unui lubrifiant vaginal, pe bază de apă, sau a unui hidratant vaginal care să ajute la creșterea umidității, este de un neprețuit ajutor în dormitor. În cazurile de uscăciune vaginală severă, în care lubrifianții nu sunt eficienți, medicul poate prescrie unele produse fie non-hormonale, fie pe bază de estrogeni, sub formă de creme.

Te-ar mai interesa: Tratamentele pentru obezitate, introduse de OMS pe...

Dincolo de aceste soluții care au ca scop ameliorarea vieții intime intrată într-un… impas, o dată cu instalarea menopauzei, contează mult și stilul de viață, și atenția acordată sănătății și propriului corp. Poate că pot să pară sfaturi prea simple ca să fie și eficiente. Nu-i adevărat! Respectarea lor chiar poate îmbunătăți viața intimă din timpul perimenopauzei și după menopauză și te poate ajuta să te bucuri în continuare de ea.

Te-ar mai interesa: Specialiștii antenționează că aproape jumătate din...

Ai grijă de tine

Fii activă! Activitatea fizică este cea care crește nivelul de energie al organismului, care poate îmbunătăți considerabil starea de spirit dar și imaginea corpului. Toate acestea la un loc pot ajuta la o revigorare a interesului pentru act intim.

Evită produsele care irită vaginul. Baia cu bule și săpunurile puternice pot provoca iritații și în consecință contactul poate deveni – în mod obiectiv – problematic.

Te-ar mai interesa: Care e nivelul normal al colesterolui și ce înseam...

Practică exerciții de întărire a planșeului pelvin. Acestea au ca efect o creștere a fluxului de sânge în vagin și pot întări mușchii implicați în orgasm.

Evită fumatul și consumul de alcool. Fumatul este cel care reduce fluxul de sânge în vagin și reduce efectele estrogenului, ceea ce îngreunează excitarea, iar alcoolul încetinește modul în care corpul răspunde la stimuli.

Nu-i totul terminat!

Pentru o femeie cu vârsta sub 40 de ani, intrarea precoce la menopauză este frustrantă din multe puncte de vedere, iar depresia care se poate instala afectează inclusiv viața intimă. Nu te lăsa învinsă! Psihoterapia te poate ajuta să depășești această problema din punct de vedere emoțional, redându-ți cheful de viață, iar specialistul în infertilitate ar putea avea opțiuni dacă îți dorești un copil. Cum ar fi fertilizarea cu ovocite donate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private