Categories: Expertul zilei

La mulți ani, Leon Dănăilă! Neurochirurgul a împlinit 90 de ani: ”Acesta este secretul succesului personal”

Pe data de 1 iulie, academicianul Leon Dănăilă a împlinit vârsta de 90 de ani. Un destin închinat științei și cercetării, însă mai ales o viață dedicată oamenilor de lângă el.

Leon Dănăilă, eminent neurochirurg și membru al Academiei Române, s-a născut la Darabani, județul Botoșani, la 1 iulie 1933. A intrat în istoria medicinei drept prima persoană din România care a folosit „microscopul operator”, revoluționând chirurgia vasculară. Secția de neurochirurgie vasculară cerebrală din cadrul Spitalului „Bagdasar-Arseni” din București, înființată în 1981 de doctorul Leon Dănăilă, este unică în România.

Potrivit StiriBotosani, a efectuat mai mult de 30.000 de intervenții chirurgicale și, la vârsta de 90 de ani, este în continuare dedicat meseriei sale. Ajuns la vârsta de 90 de ani, profesorul Leon Dănăilă este în continuare fascinat de creier și, în special, de ceea ce încă nu se știe despre acesta!

”Harta creierului seamănă cu a universului. Pe lângă zonele cunoscute, există numeroase alte zone puțin sau deloc cercetate. Și când te gândești că viața noastră – cu absolut tot ce înseamnă conștient, subconștient și inconștient, strâns legate între ele – este condiționată de buna funcționare a creierului, mai că-ți… crapă capul!”, spune doctorul.

Unul dintre cele mai tainice puncte din creier e lobul frontal

El este doctorul care, în urma unor cercetări amănunțite și a unor studii științifice de cel mai înalt nivel, se întoarce la natura umană pentru a observa și înțelege… omul.

”Este știut absolut sigur astăzi că acolo, în creier, iau naștere, dar și mor sentimente, trăiri ca iubirea și ura, ca bucuriile și supărările, admirația și invidia, cinismul, dar și compasiunea și câte altele, și toate rămân impregnate pe harta creierului! Tragediile, suferințele uriașe lasă urme în cortexul cerebral – zona în care este stocată memoria de toate felurile. Unul dintre cele mai tainice puncte din creier e lobul frontal, locul în care se află memoria judecății, a rațiunii și a luării deciziilor”, punctează medicul Leon Dănăilă.

În concluzie, enorma putere a gândirii încă nu a fost suficient studiată și exploatată, consideră Leon Dănăilă, aducând discuția chiar și în domeniul tratamentelor medicale, trecând chiar și granița creștinismului. Pentru că, spune academicianul, în sala de operație, „chirurgul intră de mâna lui Dumnezeu”.

”Stările depresive – este dovedit – scad imunitatea. Pe când autosugestia pozitivă, rugăciunea chiar, pot avea efecte benefice, chiar vindecătoare. Iar neurochirurgul, când intră în creier, trebuie să o facă ”de mână” cu Dumnezeu. Eu am simțit fiorul divin ori de câte ori am avut în față harta plină de mistere și complicații ale creierului uman. Sunt profund credincios și în asta se află puterea mea de concentrare, rigoarea, tăria psihică și calmul, ba chiar și rezistența fizică, necesare în operații care durează, prin forța lucrurilor, mai multe ore. Și tot de aici și rezultatele”, a spus Leon Dănăilă.

„Acesta este secretul succesului personal”

Transmiterea științei și secretelor profesiei către discipoli presupune însă cu mult mai mult decât pregătirea unui medic în sensul clasic. Discipolul va trebui să adauge pasiune, iubire, dăruire.

”Un profesor nu trebuie să creeze clone, ci să implementeze o concepție corectă, la care fiecare să adauge ceva din personalitatea proprie. Iar în acest sens știți ce contează cel mai mult? Să faci în viață ceea ce îți place, fiindcă atunci faci cu pasiune maximă, cu drag, cu dăruire. Acesta este secretul succesului personal, dar și al progresului general. La originea întregului edificiu expus stă iubirea de oameni, până la jerfirea de sine”, spune neurochirurgul Leon Dănăilă, potrivit sursei.

Echipa Doctorul Zilei îi urează academicianului mulți ani sănătoși și binecuvântați!

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

29 de minute ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

60 de minute ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

o oră ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

2 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

2 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra