Legătura dintre microbiom şi apariţia pietrelor la rinichi (STUDIU)

Din cuprinsul articolului

Rinichii filtrează la fiecare 30 de minute tot sângele din organism pentru a elimina toxinele și excesul de lichide. Cu toate acestea, ei trebuie să fie curățați periodic pentru a funcționa mai bine.

De-a lungul timpului, în rinichi se acumulează săruri și toxine, precum și nisip și pietre. Prin urmare, acestea trebuie să fie eliminate pentru a se evita deteriorarea rinichilor.

Un nou studiu relevă că microbiomul uman, care cuprinde trilioane de microorganisme, inclusiv bacterii sănătoas are un rol important în apariţia litiazei renale. Mai exact, specialiştii de la Institutul canadian de cercetări în domeniul sănătăţii Lawson şi Universitatea Western au descoperit că modificările microbiomului în mai multe locuri din organism sunt legate de formarea nefrolitiazei (pietre la rinichi/calculi renali).

Echipa de cercetători a examinat microbiomul intestinal, urinar şi salivar la 83 de pacienţi care aveau pietre la rinichi şi l-a comparat cu 30 de controale sănătoase. Aceştia au descoperit că modificările în toate cele trei cazuri erau legate de formarea pietrelor la rinichi.

„Afecţiunile de pietre la rinichi au crescut în ultimii ani, afectând aproximativ 10% dintre indivizi”, spune dr. Jeremy Burton, cercetător ştiinţific la Institutul Lawson şi preşedinte al Catedrei de cercetare a microbiomului uman şi a probioticelor de la Clinica de sănătate St. Joseph’s (St. Joseph’s).

Impactul tratamentului cu antibiotice

„În timp ce cercetările anterioare au arătat o legătură între microbiomul intestinal şi pietrele la rinichi la cei care au luat antibiotice, am vrut să explorăm şi legătura cu microbiomul uman în speranţa că am putea avansa cunoştinţele şi potenţialele tratamente”, menţionează cercetătorul canadian, potrivit News.ro.

Printre participanţii la studiu s-au numărat persoane care au format pietre la rinichi, care nu au fost expuse la antibiotice în ultimele 90 de zile şi cărora li s-au îndepărtat pietrele prin intervenţie chirurgicală la St. Joseph’s.

Sursă foto: Pixabay

Pietrele la rinichi se formează cel mai frecvent din oxalat de calciu, care este un produs rezidual al organismului. Până acum se credea că persoanele cu microbi intestinali specifici, cum ar fi o bacterie numită Oxalobacter formigenes, care descompune oxalatul, erau mai puţin predispuse la formarea de pietre la rinichi. Acest studiu sugerează că există şi alţi factori.

„Este o poveste mai complexă. Microbii formează un fel de reţea care este stabilă şi benefică la oamenii sănătoşi, dar la cei care au pietre la rinichi, această reţea este distrusă. Ei nu produc aceleaşi vitamine şi metaboliţi utili, nu doar în intestin, ci şi în tractul urinar şi în cavitatea bucală”, explică Dr. Al.

De asemenea, au existat dovezi că persoanele cu pietre la rinichi au fost expuse la mai multe antimicrobiene, deoarece aveau mai multe gene rezistente la antibiotice.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări în și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

3 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

33 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra