În unele ţări această legumă este folosită pentru a trata diabetul zaharat, ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, abundă în fibre și antioxidanți, ceea ce reduce absorbția zahărului și stimulează intestinele și pancreasul.
„Are într-adevăr o mulțime de carbohidrați în el. Dar beneficiile consumului său depășesc potențialul rău, deoarece această legumă este un adevărat deținător de record în cantitatea de vitamine. În plus, are un conținut scăzut de calorii și conține multe fibre, ceea ce îmbunătățește digestia. Dar chiar și ținând cont de beneficiile legumei, medicul sfătuiește să fie atent cu ea pentru a nu depăși limita de carbohidrați”, explică nutriționista Nathalie Komova.
Potrivit acesteia, porția recomandată pe zi este de 200 de grame de produs crud. Este important de ştiut că, dacă este prăjită sau fiartă, această legumă are un indice glicemic mai mare. Prin urmare, sub această formă, este mai bine să fie consumată în prima jumătate a zilei.
Este vorba despre dovleac, care poate ajuta la controlul glicemiei, la îmbunătăţirea sistemului imunitar şi la reducerea riscului de boli de inimă şi cancer.
De altfel, dovleacul este recomandat de dieteticieni şi nutriţionişti în controlul colesterolului şi în programele de reducere a greutăţii corporale. Această legumă dee sezon are un nivel foarte scăzut de calorii, dar este o sursă foarte bună de vitamina A şi flavonoizi antioxidanţi, cum ar fi luteina, zeaxantina şi carotenoizi.
Alte substanțe benefice:
– vitaminele B
– vitamina PP
– Vitamina C
– caroten
– magneziu
– fosfor
– calciu
– fier
Oamenii de știință spun că dovleacul reduce nivelul glicemiei, îmbunătățește toleranța la glucoză și crește cantitatea de insulină produsă de organism. Dovleacul are un indice glicemic ridicat – 75, dar o incarcatura glicemica scăzuta la 3, potrivit doc.ro. Aceasta înseamnă că, atâta timp cât rămâi să mănânci o singură porție de dovleac, aceasta nu ar trebui să îți afecteze în mod semnificativ nivelul zahărului din sânge.
„Studiile arată că dovleacul ajută la refacerea celulelor beta din pancreas – cele care produc insulină. Substanţele conţinute de legumele portocalii au un efect pozitiv asupra membranei celulare, iar acest lucru îmbunătăţeşte funcția pancreasului. Desigur, consumul acestuia nu va putea înlocui pastilele sau terapia cu insulină pentru diabet, dar va avea un efect pozitiv”, spune expertul.
Pacienților diabetici li se recomandă să bea 1,5 litri de lichid pe zi. Tubul digestiv nu trebuie să fie supraîncărcat, deci este exclusă supraalimentarea.
Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…
Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…
În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…
Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…
Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…
Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…