Sari la conținut

Mihaela Bilic: Dovleacul este excelent în cura de slăbire și campion la conținutul de vitamine

Sursă foto: Facebook
Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne reamintește despre beneficiile dovleacului bogat în antioxidanţi şi vitamine. Este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi caroten din abundenţă.

Datorită cantităţii însemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modestă de sodiu (2 mg) şi puţine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protecţia împotriva bolilor de inimă, cancerului şi împotriva disfuncţiilor mentale.

Mihaela Bilic, despre beneficiile dovleacului

”Bogat în fibre, vitamine din grupul B, glucide cu absortție lentă și minerale (fier, zinc, potasiu), dovleacul are efect antioxidant, de reglare a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dispoziției (afectată de nopțile lungi). Dar, principala virtute nutrițională a dovleacului este conținutul mare de betacaroten, un pigment portocaliu cu funcție de vitamina A.

Vitamina A este o vitamină antioxidantă cu rol în menținerea elasticității și frumuseții pielii. Sursele alimentare de vitamina A sunt ficatul și grăsimea din lapte, dar există și o formă vegetală de vitamina A: betacarotenul din legumele și fructele de culoare portocalie. Dovleacul este campion la conținutul de provitamina A, o felie aduce dublul rației zilnice: 4000 micrograme de betacaroten,”a explicat dr. Mihaela Bilic.

Cel de-al doilea ingredient important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului.

Rețetă și calorii dovleac copt cu miere și scorțișoară

Mierea şi scorţişoara au de asemnea proprietăţi excelente de vindecare , datorită multitudinii de elemente pe care le conţin fiecare: vitamine, substanţe minerale, zaharuri, enzime, acizi organici, antioxidanţi.

”Copt la cuptor cu un pic de scorțișoară, dovleacul este un excelent desert pentru cei aflați la cura de slăbire. O felie de dovleac (200g) conține 3g fibre, 2mg fier, 450 mg potasiu și numai 80cal. Iar semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de vitamina E, fibre și acizi grași esențiali Omega 6,” adaugă medicul nutriționist.

Această combinaţie ajută la prevenirea cancerului şi a afecţiunilor inimii şi că reglează funcţiile sistemului digestiv. De asemenea, scorţişoara acţionează asupra zahărului din sânge, contribuind la eliminarea lui înainte de a fi transformat în grăsime.

Mod de preparare

Ingrediente: dovleac, scorţişoară, miere, coajă de lămâie.
Mod de preparare: se taie dovleacul în bucăţi mai mari, în forma dorită, apoi se aşază într-o tavă unsă cu ulei apoi se bagă în cuptorul încins, la foc mic. Se coace cca 30 – 35 minute. După ce s-a mai răcit se unge cu miere şi se presară scorţişoara şi coaja de lămâie.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.