Categories: Ştiri sănătate

Lista celor mai cancerigene alimente. Evită-le cu orice preț

Știi ce se află pe lista cu alimente cancerigene? Medicii atrag atenția că alimentele ultra-procesate cresc riscul de a dezvolta și de a muri din cauza cancerului, în special a celui ovarian și cerebral. 

Un nou studiu efectuat pe aproape 200.000 de persoane, dintre care peste jumătate erau femei a scos la iveală că pentru fiecare 10% dintre caloriile din alimentele procesate, există o creștere cu 2% a riscului de cancer.

Alimente cancerigene

Pe lista neagră de alimente procesate în exces se află supele preambalate, sosurile, pizza congelată și alte mâncăruri gata de consumat, precum și hot-dogs, cârnați, cartofi prăjiți, sucuri, prăjituri cumpărate din magazin, bomboane, gogoși, înghețată și multe altele.

„Alimentele ultra-procesate sunt produse cu ingrediente derivate industrial și folosesc adesea aditivi alimentari pentru a ajusta culoarea, aroma, consistența, textura sau pentru a prelungi perioada de valabilitate”, a spus unul dintre autorii studiului, dr. Kiara Chang de la Imperial College London.

„Este posibil ca organismul nostru să nu reacţioneze în același mod la aceste ingrediente şi aditivi ultra-procesați cum reacționează la alimentele proaspete şi cele nutritive procesate minim”, a mai spus Chang, potrivit CNN.

Persoanele care mănâncă alimente ultra-procesate în cantități mari, tind de asemenea, să „bea și mai multe băuturi carbogazoase și mai puțin ceai și cafea, sau să consume mai puține legume și alte alimente asociate cu un model alimentar sănătos”, a spus Duane Mellor, dietetician și profesor senior la Aston Medical School din Birmingham.

„Acest lucru ar putea însemna că s-ar putea să nu fie un efect specific al alimentelor ultra-procesate în sine, ci să reflecte impactul unui aport mai scăzut de alimente mai sănătoase”, a spus Mellor, care nu a fost implicat în studiu.

Avertizarea de cancer din studiul Imperial College London este pentru toți cei care mănâncă alimente gata preparate din comerț, chipsuri și ciocolată, dar și alte alimente procesate cum ar fi șunca, cerealele pentru micul dejun sau dulciurile.

Etichete de avertizare a alimentelor ultra-procesate

Cercetătorii au cerut etichete de avertizare pe partea din față a ambalajului, având în vedere că oamenii din întreaga lume tind să consume din ce în ce mai mult alimente ultra-procesate (UPF).

Alimentele de tip UPF conțin de obicei ingrediente pe care oamenii nu le-ar adăuga atunci când gătesc alimente de casă, cum ar fi substanțe chimice, coloranți, îndulcitori și conservanți pentru a prelungi durata de valabilitate.

Studiile anterioare au sugerat o legătură între UPF și bolile de inimă, demența, obezitatea și diabetul de tip 2.

Cercetătorii au spus că cele mai recente descoperiri s-au bazat pe observații în care oamenii au raportat ce au mâncat de-a lungul timpului și ce boli au dezvoltat.

Orice legătură directă între alimentele ultra-procesate și cancer nu poate fi dovedită în acest moment.

„Acest studiu se adaugă la dovezile tot mai mari că alimentele ultra-procesate pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre, inclusiv riscul de cancer. Având în vedere nivelurile ridicate de consum de acest tip la adulții și copiii din Europa, acest lucru are implicații importante”, a explicat dr. Eszter Vamos, potrivit MyLondon.News .

Trebuie remarcat faptul că nu toate alimentele procesate sunt rele. Spre exemplu, unele alimente necesită procesare pentru a le face sigure, cum ar fi laptele, care trebuie pasteurizat pentru a elimina bacteriile.

Studiul complet cu privire la alimentele procesate poate fi văzut aici.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

5 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

35 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică