Categories: Expertul zilei

Scăderea zahărului din sânge agravează boala oculară la persoanele cu diabet. Ce este retinopatia diabetică

Scăderea zahărului din sânge agravează boala oculară la persoanele cu diabet. Persoanele cu diabet zaharat care se confruntă cu perioade de scădere a zahărului din sânge au mai multe șanse de a agrava boala diabetică a ochilor.

Acum, cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine spun că au legat astfel de niveluri scăzute de zahăr din sânge cu o cale moleculară care este activată în celulele lipsite de oxigen din ochi.

Cercetarea, care implică celule oculare umane și de șoarece și retine intacte crescute într-un mediu cu conținut scăzut de zahăr (glucoză scăzută) în laborator, precum și șoareci cu niveluri scăzute de glucoză, a fost publicată în numărul din ianuarie al Cell Reports.

Scăderea zahărului din sânge agravează boala oculară la persoanele cu diabet

„Episoadele temporare de glucoză scăzută apar o dată sau de două ori pe zi la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent și adesea printre persoanele nou diagnosticate cu această afecțiune”, spune profesorul de oftalmologie Akrit Sodhi de la Institutul Wilmer Eye de la Johns Hopkins Medicine.

Mai mult, nivelurile scăzute de glucoză pot apărea și în timpul somnului la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent.

„Rezultatele noastre arată că aceste niveluri scăzute periodice de glucoză determină o creștere a anumitor proteine ​​celule retiniene, ducând la o creștere excesivă a vaselor de sânge și agravarea bolii oculare diabetice”, adaugă Sodhi.

Sodhi spune că studiul actual sugerează că persoanele cu retinopatie diabetică pot fi deosebit de vulnerabile la perioadele de glucoză scăzută, iar menținerea nivelului de glucoză stabil ar trebui să fie o parte importantă a controlului glucozei.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile scăzute de glucoză în celulele retinei umane și de șoarece au provocat o cascadă de modificări moleculare care pot duce la creșterea excesivă a vaselor de sânge. În primul rând, cercetătorii au văzut că glucoza scăzută a cauzat o scădere a capacității celulelor retiniene de a descompune glucoza pentru energie.

Cercetătorii intenționează să studieze dacă nivelurile scăzute de glucoză la persoanele cu diabet pot avea un impact asupra căilor moleculare similare în alte organe, cum ar fi rinichii și creierul.

Ce este retinopatia diabetică

Retinopatia diabetică, care apare la până la o treime dintre persoanele cu diabet, este caracterizată prin creșterea excesivă a vaselor de sânge anormale din retină.

Simptomele acestei afecțiuni pot fi scăderea vederii, mici hemoragii retiniene, modificări vasculare.

La început retinopatia este neproliferativă, caracterizată prin variate afectări ale vaselor mici de sânge, care pierd mici cantităţi de lichid. Aceasta duce în timp la îngroşarea zonei centrale a retinei: edemul macular diabetic, care scade vederea.

Deoarece retinopatia diabetică trece adesea neobservată până când se agravează, persoanele cu diabet zaharat ar trebui să solicite o examinare a fundului de ochi cel puțin o dată pe an. Detectarea precoce, tratamentul în timp util și îngrijirea adecvată a sănătații oculare vă pot proteja împotriva acestor boli.

  • Exminarea fundului de ochi permite medicului să observe:
  • Schimbări în structura vaselor de sânge (creșterea anormală în număr a acestora și posibila apariție a anevrismelor)
  • Vasele de sânge care au hemoragii
  • Umflarea maculei (edemul macular)
  • Modificări ale cristalinului
  • Deteriorarea țesutului nervos
  • Apariția depozitelor de grăsime

Recent Posts

Continuă evacuările din zona străzii surpate din Slănic Prahova. Mesaj Ro-Alert

Autorităţile din Prahova au luat măsuri suplimentare de evacuare a populaţiei în zona străzii surpate…

44 de secunde ago

Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate

Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate.…

31 de minute ago

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Data înscrisă pe ambalaj indică altceva

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Ouăle sunt considerate un superaliment, deoarece sunt bogate în…

o oră ago

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare: Oamenii să fie atenți

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…

2 ore ago

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale

Medici: Digestia va fi pusa la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale Piețele și magazinele…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic