Mamografia, investigația care vede nodulii și leziunile precanceroase. La cât timp se repetă și de la ce vârstă nu trebuie omisă

De multe ori, fie din neglijență, fie din lipsa timpului, omitem că anii trec și nu mergem la controale așa cum trebuie și cum spun specialiștii.

Mai mult, în ciuda prevalenței ridicate a cancerului de sân, o mulțime de femei nu merg la medic să-și facă  investigațiile necesare. Mamografia este o investigație extrem de utilă atunci când vrei să elimini suspiciunea unui cancer mamar.

Este adevărat că autoexaminarea sânilor este o practică indicată de medici și care ne ajută în depistarea unor eventuale probleme, însă nu ne putem limita doar la acest gest. Cu alte cuvinte, mamografia este foarte importantă chiar dacă lună de lună îți examinezi singură sânii. Practic, conform specialiștilor, mamografia este singura metodă de screening pentru cancerul mamar. De cele mai multe ori, investigația este însoțită de ecografia mamară bilaterală.

Mamografia este o examinare a sânilor cu ajutorul razelor X, investigație care contribuie la depistarea problemelor de sănătate existente la sâni.

Sunt două tipuri de mamografii, una de screening recomandată doamnelor de peste 40 de ani și care se efectuează pentru detectarea anomaliilor suspecte sau a unor modificări care pot exista. Dar și mamografia de diagnostic care se face pacienților cu vârsta de peste 35 de ani dar care prezintă anumite simptome. De exemplu, la o ecografia medicul le-a depistat un nodul și se face ulterior o mamografie pentru eliminarea suspiciunilor sau pentru confirmarea unui diagnostic corect.

Practic, mamografia este o investigație simplă care permite depistarea precoce a nodulilor mici sau a leziunilor precanceroase minore situate la nivelul glandelor mamare. Cel mai bine este să faci mamografia la două săptămâni de la ultima menstruație. În plus, este o investigație nedureroasă, în ciuda miturilor care circulă și conform cărora mamografia doare. Trebuie subliniat faptul că această investigație poate salva vieți, medicii susțin că depistat la timp, cancerul de sân se vindecă în 90% dintre cazuri.

Cercetatorii de la Institutul Național al Cancerului din SUA recomandă femeilor care au împlinit vârsta de 40 de ani să efectueze câte o mamografie o dată la doi ani. Începând cu vârsta de 40 de ani, mamografia ar trebui repetată anual. Pacientele cu un risc crescut de cancer la sân (în special cele care au antecedente în familie) ar trebui să consulte medicul curant înainte de a începe screeningul anual al sânilor. În funcție de rezultatele mamografiei, se va stabili dacă este necesar să refaceți analiza sau să efectuați testări adiționale.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

8 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

8 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

9 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

9 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

10 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

10 ore ago

Citeste si: