Sari la conținut

Mamografia, investigația care vede nodulii și leziunile precanceroase. La cât timp se repetă și de la ce vârstă nu trebuie omisă

mamografie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce trebuie sa stii despre o mamografie

De multe ori, fie din neglijență, fie din lipsa timpului, omitem că anii trec și nu mergem la controale așa cum trebuie și cum spun specialiștii.

Mai mult, în ciuda prevalenței ridicate a cancerului de sân, o mulțime de femei nu merg la medic să-și facă  investigațiile necesare. Mamografia este o investigație extrem de utilă atunci când vrei să elimini suspiciunea unui cancer mamar.

Este adevărat că autoexaminarea sânilor este o practică indicată de medici și care ne ajută în depistarea unor eventuale probleme, însă nu ne putem limita doar la acest gest. Cu alte cuvinte, mamografia este foarte importantă chiar dacă lună de lună îți examinezi singură sânii. Practic, conform specialiștilor, mamografia este singura metodă de screening pentru cancerul mamar. De cele mai multe ori, investigația este însoțită de ecografia mamară bilaterală.

Mamografia este o examinare a sânilor cu ajutorul razelor X, investigație care contribuie la depistarea problemelor de sănătate existente la sâni.

Sunt două tipuri de mamografii, una de screening recomandată doamnelor de peste 40 de ani și care se efectuează pentru detectarea anomaliilor suspecte sau a unor modificări care pot exista. Dar și mamografia de diagnostic care se face pacienților cu vârsta de peste 35 de ani dar care prezintă anumite simptome. De exemplu, la o ecografia medicul le-a depistat un nodul și se face ulterior o mamografie pentru eliminarea suspiciunilor sau pentru confirmarea unui diagnostic corect.

Practic, mamografia este o investigație simplă care permite depistarea precoce a nodulilor mici sau a leziunilor precanceroase minore situate la nivelul glandelor mamare. Cel mai bine este să faci mamografia la două săptămâni de la ultima menstruație. În plus, este o investigație nedureroasă, în ciuda miturilor care circulă și conform cărora mamografia doare. Trebuie subliniat faptul că această investigație poate salva vieți, medicii susțin că depistat la timp, cancerul de sân se vindecă în 90% dintre cazuri.

Cercetatorii de la Institutul Național al Cancerului din SUA recomandă femeilor care au împlinit vârsta de 40 de ani să efectueze câte o mamografie o dată la doi ani. Începând cu vârsta de 40 de ani, mamografia ar trebui repetată anual. Pacientele cu un risc crescut de cancer la sân (în special cele care au antecedente în familie) ar trebui să consulte medicul curant înainte de a începe screeningul anual al sânilor. În funcție de rezultatele mamografiei, se va stabili dacă este necesar să refaceți analiza sau să efectuați testări adiționale.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel