Categories: Ştiri sănătate

Maraton al vieţii: Operaţii de transplant la 12 pacienți în ultimele 48 de ore

Patru prelevări de organe din patru orașe diferite din România, în urma cărora 12 pacienți au trecut printr-o intervenție de transplant au avut loc în ultimele 48 de ore, potrivit Agenției Naționale de Transplant (ANT).

,,În acest weekend echipele de transplant au făcut un maraton al vieții. Prelevările au avut loc în Iași, Târgu Mureș, Cluj și Oradea, necesitând un efort extraordinar din partea echipelor de coordonare și prelevare, transportul fiind asigurat și mulțumită SMURD, IGAV, DSU, pentru că a fost nevoie de transport aerian în condiții de urgență”, a declarat Genady Vatachki de la Institutul Clinic de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni, directorul executiv al Agentiei Naţionale de Transplant din România.

Centrele în care s-a efectuat transplantul au fost: Institutul Clinic Fundeni din București unde s-au făcut transplanturi renale la două paciente și transplanturi hepatice la 3 pacienți, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) din Cluj unde 6 pacienți au beneficiat de transplant renal și un alt transplant de ficat s-a efectuat la Chișinău în Republica Moldova.

,,Pentru ficatul prelevat nu a fost găsit niciun pacient compatibil în România, motiv pentru care a fost oferit Republicii Moldova, în baza acordului de colaborare în domeniul transplantului între cele două țări, unde s-a găsit un primitor compatibil și ficatul a fost trimis cu elicopterul”, a precizat Agenția Națională de Transplant (ANT).

De la începutul anului și până acum în Romania au fost 44 de donatori în moarte cerebrală. 122 de pacienți au fost  beneficiat de transplant în acest an: 87 de transplanturi renale, 28 de transplanturi de ficat, 6 de transplant de inimă și un pacient de transplant pulmonar.

Recent Posts

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

28 de minute ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

58 de minute ago

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

11 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

11 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

12 ore ago

Citeste si: