Categories: Expertul zilei

Mare atenție la acest sirop! Medic român: „Vă rog să vă mai gândiți înainte să îl luați!”

Mare atenție la acest sirop! Mihai Craiu, medic pediatru, trage semnalul de alarmă în ceea ce privește un sirop prescris frecvent împotriva tusei, fiind ”campionul efectelor adverse și toxice”.

”Sezon de viroze respiratorii la copil și nu numai…

Și, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente antitusive.

Medicamentele antitusive inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar O PARTE din medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușeste.

Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune foarte diferite…

Revin. Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente!

Dextrometorfanul (un antitusiv central) a fost semnalat recent ca fiind unul din „campionii” efectelor adverse/toxice în SUA.

Excesul acestuia poate genera halucinații, vărsături, tahicardie sau, rareori, leziuni cerebrale.

MESAJ PRACTIC – nu administrați din proprie inițiativă antitusive și dacă vi le prescrie un medic fără explicațiile necesare (sau cu explicații pe care nu le-ați înțeles…), vă rog să vă mai gândiți. Există riscul să produceți foarte mult rău.

Oricând puteți solicita o a 2-a opinie!”, scrie Mihai Craiu pe o rețea socială.

Tratamente pentu tuse

Vasi Rădulescu, medic și scriitor, precizează că tusea este un mecanism de apărare și în unele cazuri poate ajuta enorm!

„Primesc o mulțime de mesaje în care mi se cere să recomand „ceva de tuse”. Cum recomandările mele aici sunt multiple, am zis să scriu ceva.

Tusea e un mecanism de apărare. Natural. Rețineți asta. Când avem o iritație în aparatul respirator, se activează un centru de tuse și hop, corpul încearcă să scape de acea iritație. Să luăm exemplu o viroză care dă hiperproducție de mucus la nivelul căilor bronșice – acolo există niște celule ciliate, ca niște degete au, mișcând mucusul dinspre inferior spre superior, ca să-l scuipăm sau, nu vă îngrețoșați, să-l înghițim (nu pățim nimic). Tusea ajută enorm. Sunt multiple mecanism de apărare. Se activează și-n prezența corpilor străini, desigur. Sau a substanțelor care nu au ce căuta acolo – spre exemplu acidul iritant ajuns prin refluxul gastroesofagian.

Prin urmare, în cele mai multe cazuri, NU vrei să scapi de tuse. O lași în natura ei, că e bună. Te ajută să te vindeci. Iar ea poate ține și câteva săptămâni. Nu te sperii, că tocmai ai citit asta, că e normal să țină și câteva săptămâni după o răceală”, a scris, miercuri, pe Facebook, medicul Vasi Rădulescu.

Tratamente pentu tuse

„Dacă tusea are alt mecanism, cum am amintit de RGE -> se discută atent cu medicul. Este important să se trateze cauza primară”, a subliniat medicul.

„Atenție! O tuse poate fi și indiciu puternic. Persoanele care tușesc inexplicabil de mult timp au nevoie neapărat de consult medical. Poate fi vorba, printre altele, de tuberculoză pulmonară. Sau cancer”, a avertizat medicul.

„Curiozitate: centrul de tuse din creier e situat aproape de un centru al plăcerii care descarcă multă dopamină. O bomboană dulce va determina excitarea acelui centru -> apare dopamina -> inundă și centrul tusei -> apare o calmare. De asta se dau bombonici la teatru, să nu tușească lumea. De asta „funcționează” siropurile dulci”, a mai spus Vasi Rădulescu.

„Tratamentele pentru tusea umedă sunt destul de limitate – se pot lua mucolitice, expectorante, fluidifiante, care curăță bronșiile și automat vor diminua tusea. Tusea uscată, chinuitoare, se poate trata prin antitusive tip opioid sau nonopiod. Cel mai bine se discută cu medicul. Rețineți că-n cele mai multe cazuri nu prea avem de ce să umblăm la tuse”, a concluzionat medicul Vasi Rădulescu.

 

Recent Posts

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

18 minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

49 de minute ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

o oră ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

2 ore ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

3 ore ago

Citeste si: