Categories: Expertul zilei

Dr. Bilic: Ce facem după o masă copioasă: Doar apă și cafea

 Masa copioasă este o masă bogată în alimente, care include o varietate mare de preparate și cantități mari de mâncare. Aceasta poate include preparate de carne, pește, legume, fructe, brânzeturi și diverse deserturi. Masa copioasă este adesea asociată cu ocazii speciale sau sărbători, unde familia și prietenii se reunesc pentru a mânca și a se bucura împreună de o varietate de mâncăruri și gustări.

Într-o postare pe contul personal de socializare, dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a oferit trei strategii de urmat după o masă copioasă.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cîntar? Abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie. Dacă țineți cont de următoarele strategii:

Dr. Bilic: Varianta nr. 1: plătiți-vă datoria cât mai rapid!

„Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe o perioadă de 4-5 zile, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână. Dacă azi ați cheltuit un “buget” de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea… ca să vă plătiți datoria”, conchide medicul pe Facebook.

Masă de sărbătoare cu 3 feluri de mâncare și desert?

„A doua zi doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt. În felul acesta festinul de seară se repartizează pe 3 mese și rămâneți în bugetul caloric autorizat”, mai spune dr. Bilic.

Varianta nr. 2: Strângeți “bani albi” pentru zile negre!

„În nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi-două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate, aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend”, explică nutriționistul.

Varianta nr. 3: treceți excesul alimentar la capitolul “excepție” și reveniți la dieta voastră obișnuită!

„Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre, este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea!
Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultraprocesate se mănâncă rar. Dacă faceți din ele un obicei, sigur apar și problemele!”, încheie dr. Bilic.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică