Categories: Ştiri sănătate

Masca de protecție devine OBLIGATORIE. Cine este totuși scutit prin lege de purtarea ei

Masca de protecție devenine obligatorie, însă există câteva categorii de persoane care vor fi scutite, din considerente medicale.

Premierul Ludovic Orban a declarat că, până la finalul zilei de joi, vor fi adoptate toate ordinele de ministru comune privind regulile ce vor trebui respectate pe fiecare domeniu de activitate în parte pe perioada stării de alertă instituite ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus. Purtarea măștii, distanțarea socială, triajul la intraraea în magazine rămân obligatorii.

„În cursul zilei de mâine (joi – n.r.), până la finalul zilei, toate ministerele vor adopta ordinele de ministru comune, ordinul ministrului Sănătăţii cu ordinul ministrului Transporturilor privind regulile de protecţie sanitară şi de securitatea muncii în mijloacele de transport. Ministrul Economiei împreună cu ministrul Sănătăţii vor adopta toate regulile care ţin de desfăşurarea activităţilor comerciale şi alte măsuri care ţin de domeniul economic. De asemenea, ministrul Muncii împreună cu ministrul Sănătăţii vor adopta ordinul comun privind reguli de protecţie sanitară la locul de muncă şi de securitate a muncii. De asemenea, în domeniul Educaţiei, ordinul comun deja a fost emis şi publicat în Monitorul Oficial. Fac această precizare, pentru că e necesară: va fi obligatorie purtarea măştii. Şi această precizare o fac pentru că va fi obligatorie purtarea măştii în toate spaţiile închise”, a declarat Ludovic Orban miercuri seară, potrivit Agerpres.

El a subliniat că şi măsurarea temperaturii este necesară pentru a limita răspândirea coronavirusului.

„Toate celelalte reguli de distanţă fizică sanitară. Am văzut că foarte mulţi oameni sunt deranjaţi de faptul că li se ia temperatura. Această măsură este necesară pentru a diminua riscul ca o persoană care are o temperatură de peste 37,3 grade şi care poate avea virusul respectiv să poată să transmită virusul către alte persoane. La intrarea în spaţii închise acest triaj este necesar, repet, pentru a-i proteja pe toţi cei care se duc la serviciu, care intră în spaţiile comerciale, care sunt într-o situaţie în care dacă sunt infectaţi pot să transmită virusul respectiv”, a explicat prim-ministrul.

Masca de protecție. Condiții în care unele categorii de persoane pot fi exceptate de la purtarea măştii

Copiii mai mici de cinci ani, unele categorii de angajați sau persoanele cu boli care nu le permit oxigenarea pot să nu poarte mască de protecție, aceasta însă numai în funcție de evaluarea medicilor de Medicina muncii sau a celor din unitățile de învățământ. Însă, pentru cei cu simptome respiratorii este recomandată purtarea măștii și în spațiile deschise sau la domiciliu. Sunt măsuri incluse într-un ordin comun al Ministerelor Sănătății și de Interne, care prevede obligativitatea acestei măsuri de protecție în cele mai multe cazuri, dar stabilește și condițiile în care unele categorii de persoane pot fi exceptate de la regula generală.

Angajaţii care lucrează singuri într-un birou sau se află la o distanţă de cel puţin 2 metri de colegi ar putea să nu poarte mască, însă doar dacă încăperea se aeriseşte măcar o dată la două ore, iar suprafeţele sunt dezinfectate periodic. Persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare şi angajaţii care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii solicitante – ca, de exemplu, temperaturi ridicate sau umiditate crescută – pot fi, de asemenea, exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii de protecţie.

Prezentatorii TV şi invitaţii lor, de asemenea, vorbitorii în public mai pot fi scutiţi de la această obligaţie, cu condiţia să păstreze o distanţă de cel puţin 3 metri faţă de celelalte persoane. Tot în condiţii de distanţare se poate permite să nu poarte mască elevii şi studenţii, însă doar pe durata cursurilor. Şi copiii cu vârste mai mici de 5 ani pot fi scutiţi de purtarea obligatorie a măştii în spaţiile publice închise. Angajatorul sau conducătorul instituţiei are obligaţia de a elabora propriile proceduri, specialiştii în medicina muncii vor face evaluarea de risc şi vor emite recomandări privind necesitatea purtării maştii pentru angajaţi, care trebuie instruiţi cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă.

Recent Posts

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

23 de minute ago

Trei zodii vor trage lozul cel mare în IUNIE. Au parte de câștig toate planurile: noroc, bani, dragoste, călătorii

Luna iunie va fi o lună perfectă pentru acești nativi, care își vor împlini în…

54 de minute ago

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

o oră ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

2 ore ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

2 ore ago

Citeste si: