Medic: acestea sunt motivele pentru care ai mâinile și degetele umflate

Motivele pentru care aveți degetele și mâinile umflate, potrivit medicilor. Degetele umflate sunt de obicei inofensive, dar uneori cifrele mărite semnalează ceva mai mult.

Ai dureri de artrită, iar inflamația din articulații face ca degetele să se umfle și să semene cu cârnații mici. Sau poate v-ați bucurat de niște alimente sărate, iar acum verigheta v-a rămas blocată pe deget.

Ar trebui să te sperii? Probabil ca nu. Degetele se umflă din mai multe motive, iar multe dintre ele sunt inofensive. Dar uneori umflarea, cunoscută medical sub numele de dactilită, indică afecțiuni mai grave de sănătate.

Iată câteva dintre cauzele frecvente ale degetelor umflate și când ar trebui să vă sunați medicul.

1. Este foarte cald afară

Căldura face ca vasele de sânge să se extindă, ceea ce permite mai multă căldură să scape prin piele, astfel încât să vă puteți păstra rece, explică Tammy Olsen Utset, profesor asociat la departamentul de reumatologie de la Universitatea din Chicago. Pe măsură ce vasele se întind, o parte din lichidul lor se poate scurge în țesuturile moi și poate provoca umflare.

Dr. Utset spune că acest tip de umflare tinde să dispară pe măsură ce vă folosiți mâinile și vă continuați activitatea obișnuită. Dar dacă observați umflarea doar la mâini și degete (și nu la picioare), însoțită de durere sau de o prindere slabă, acesta ar putea fi un semn că nu este doar căldură și trebuie să vă consultați medicul.

2. Ai mâncat multe alimente sărate

Puiul crispy, multe chipsuri sau orice aliment prăjit ar putea fi cauza din spatele degetelor tale umflate. Corpului tău îi place să mențină un echilibru constant între sare și apă, așa că atunci când consumi sodiu suplimentar, compensează reținând mai multă apă, ceea ce duce la umflare, spune dr. Utset.

De obicei, umflarea ușoară cauzată de alimentele sărate dispare de la sine în decurs de o zi, dar poate dura mai mult în funcție de cantitatea de sare suplimentară în organism.

Dacă vă limitați aportul de sare și umflarea persistă, consultați-vă medicul, vă sfătuiește dr. Utset.

3. S-ar putea sa ai osteoartrita sau artrita reumatoida

Dacă articulațiile osoase ale degetelor sunt mărite (să zicem, nu poți purta inele pe deget), ar putea fi de vină osteoartrita, mai ales dacă degetele tale umflate apar dimineața. Această formă de artrită legată de vârstă este cauzată de uzura țesuturilor de amortizare de la capătul articulațiilor. Osteoartrita este adesea, dar nu întotdeauna, însoțită de durere și rigiditate, spune dr. Utset.

Artrita reumatoidă (AR), o boală autoimună care atacă mucoasa articulațiilor, poate provoca, de asemenea, umflături. Spre deosebire de osteoartrita,AR nu este legată de vârstă și se poate întâmpla oricui, la orice vârstă.

Umflarea la persoanele cu AR apare adesea la încheieturile mâinilor și articulațiile degetelor. „AR poate provoca umflarea articulațiilor, precum și inflamația între articulații”, spune Neha Vyas, medic în cadrul departamentului de medicină de familie de la Cleveland Clinic.

4. O infecție sau o rănire ar putea fi de vină

Infecțiile de la degetele tale, cunoscute sub numele de infractori, provoacă umplerea degetelor (în special în jurul vârfului, tamponului sau unghiei) cu puroi. Infecțiile se pot forma în moduri diferite, dar spălarea vaselor fără mănuși, manichiura, unghiile încarnate, mușcatul unghiilor pot transfera bacteriile pe degete și pot duce la umflare, roșeață și durere pulsantă. Traumele și rănile minore, cum ar fi tăieturi, răni perforate și așchii pot avea, de asemenea, efecte similare.

Când sunt depistate devreme, infecțiile pot fi tratate cu apă caldă sau soluție salină și unguent cu antibiotic, dar dacă aveți dureri serioase, aveți probleme cu degetul sau observați puroi care curge, consultați-vă medicul cât de curând, care poate drena excesul de lichid și prescrie antibiotice orale dacă este necesar.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

5, Ar putea fi efect secundar al  medicamentelor

Anumite medicamente pot provoca, de asemenea, umflarea degetelor și a mâinilor.

Dr. Vyas spune că medicamentele pentru hipertensiune arterială, medicamentele OTC pentru durere, medicamentele pentru diabet, steroizii și pilulele contraceptive pot provoca umflarea ca efect secundar general.

6. S-ar putea să ai de-a face cu sindromul de tunel carpian

Când nervul care merge de la antebraț până la palma este ciupit sau strâns la încheietura mâinii, atunci se dezvoltă sindromul de tunel carpian, explică dr. Utset, o afecțiune pe care femeile au șanse de trei ori mai mari să o dezvolte decât bărbații.

7. Este posibil să aveți boala Raynaud

Boala Raynaud este o afecțiune rară caracterizată prin îngustarea arterelor, ceea ce limitează circulația sângelui. Cauzele nu sunt pe deplin înțelese, dar temperaturile scăzute, stresul, rănile mâinilor, leziunile țesuturilor și chiar anumite medicamente (cum ar fi cele pentru hipertensiunea arterială sau medicamentele pentru migrenă) pot fi toate declanșatoare. Afecțiunea este mai probabil să apară la femei decât la bărbați, spune dr. Utset.

Umflarea – împreună cu amorțeală, înțepături, durere sau modificări de culoare ale pielii – apare cel mai frecvent la degetele de la mâini și de la picioare când circulația revine (pe măsură ce vă încălziți sau stresul se disipează). Când apare un „atac”, degetele tale pot deveni mai întâi albe fantomatice, dar pot fi afectate și alte părți ale corpului, cum ar fi nasul, buzele sau urechile.

8. Este posibil să aveți probleme cu rinichii

Dacă rinichii tăi nu reușesc să elimine excesul de lichide – cunoscut și sub numele de edem – corpul tău îl va reține, ceea ce ar putea duce la umflarea mâinilor.

Edemul poate afecta orice parte a corpului, dar umflarea apare mai ales la mâini, picioare, gambe și glezne.

„Când rinichii tăi nu filtrează ceea ce trebuie să iasă, lichidele rămân în tine”, explică dr. Vyas.

„Rinichii ajută, de asemenea, la reglarea electroliților din corpul nostru, astfel încât orice tip de boală sau problemă de rinichi poate afecta acest proces. Hipertensiunea și diabetul de tip 1 și de tip 2 sunt unele afecțiuni care pot cauza aceste probleme renale”, adaugă ea.

9. Este posibil să aveți un blocaj în sistemul dumneavoastră limfatic

Limfedemul este o boală rară de umflare a membrelor care apare atunci când lichidul limfatic (care transportă deșeurile, bacteriile și virușii din organism) nu se scurge în mod adecvat.

Degetele de la mâini și de la picioare se pot umfla și, de obicei, brațele și picioarele se vor umfla, de asemenea. De asemenea, pielea ta se poate simți strânsă sau mai groasă decât de obicei, potrivit unui raport al Institutului Național al Cancerului.

Limfedemul a fost asociat cu intervenții chirurgicale sau tratamente cu radiații pentru cancerul de sân.

În cazuri rare, limfedemul poate fi cauzat și de o creștere anormală în apropierea unui ganglion limfatic sau a unui vas, ceea ce poate duce la blocarea lichidelor.

Recent Posts

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

15 minute ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

45 de minute ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

o oră ago

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

11 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

12 ore ago

Citeste si: