Endocrinolog: 8 boli care au oboseala ca principal simptom. Unele pot fi foarte grave

Când sistemul tău imunitar se luptă cu o boală, acea luptă necesită energie. Deci, probabil, nu este de mirare că aproape orice boală pe care o poți numi are oboseala enumerată printre simptomele sale.

„Oboseala poate fi cel mai frecvent simptom pe care oamenii îl raportează și, în sine, nu vă poate îndruma către un diagnostic”, spune Roxanne Sukol, medic specialist în medicină preventivă la Cleveland Clinic.

De asemenea, complică lucrurile: „Există atât de multe moduri diferite de a măsura oboseala”, spune Anne Cappola, medic de la Divizia de Endocrinologie, Diabet și Metabolism a Universității din Pennsylvania. „Înseamnă că dormi mai mult? Sau nu poți face exerciții atâta timp cât făceai înainte? Sau nu ai energie la sfârșitul zilei?”

Oboseala vine sub diferite forme. „Există oboseală fizică, dar și oboseală emoțională și oboseală psihologică”, spune ea. „Oamenii subestimează efectele stresului psihologic asupra nivelurilor de energie, dar retrospectiv, după ce stresul a dispărut, își dau seama că asta îi obosește atât de mult.”

Ori de câte ori un pacient îl vede pe Cappola pentru oboseală, ea spune că vorbește cu ei despre așteptări rezonabile. „Societatea noastră construiește această convingere că ar trebui să fii pe fugă tot timpul, dar asta nu este sustenabil pentru mulți dintre noi”, spune ea. „Dacă programul tău s-a schimbat sau nu ai dormit suficient sau se întâmplă altceva, să te simți obosit este firesc.”

Lăsând la o parte toate aceste avertismente, există o serie de boli pentru care oboseala este simptomul dominant. Iată 8 dintre ele, plus simptomele asociate care vă pot ajuta să vă identificați unul de altul.

O tiroida subactiva

Cappola spune că aceasta este una dintre cele două afecțiuni legate de oboseală pe care le vede cel mai des. Tiroida este o glandă mică situată la baza gâtului, care reglează totul, de la nivelul de energie la metabolism și funcția imunitară. Problemele cu tiroida sunt, de asemenea, frecvente; 11 milioane de oameni din SUA suferă de hipotiroidism.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

În timp ce lipsa de energie tinde să fie primul și cel mai proeminent simptom al unei tiroide subactive, creșterea în greutate, constipația, pielea uscată și senzația de frig tot timpul sunt simptome asociate la care trebuie să fiți atenți.

„Aș căuta, de asemenea, piele cu un aspect aluat”, care provine dintr-un dezechilibru legat de tiroida în chimia pielii, spune Sukol.

Insuficiență suprarenală

Deși această afecțiune este mai puțin frecventă decât hipotiroidismul, Cappola spune că este a doua tulburare endocrină pe care o caută atunci când un pacient se plânge de oboseală.

„Aceasta este o boală în care glandele suprarenale nu funcționează bine și, prin urmare, nu faci suficient cortizol”, explică ea.

Ea spune că amețeala, pierderea în greutate, durerile abdominale, diareea și hiperpigmentarea – sau pete de piele care sunt puțin mai întunecate decât restul pielii – sunt toate simptome asociate.

Sindromul oboselii cronice

Semnul distinctiv al acestei boli, cunoscut și sub numele de encefalomielita mialgică, este oboseala debilitantă. De exemplu, genul de oboseală care face imposibilă aproape orice sarcină zilnică – a merge la serviciu, a face lucrurile de zi cu zi.

Aproximativ 25% dintre bolnavi sunt imobilizați în casă sau la pat de boală. Durerile și gândirea în ceață sunt, de asemenea, simptome comune în rândul celor care suferă.

Experții cred că afecțiunea poate avea de-a face cu inflamația necontrolată declanșată chiar și de o activitate ușoară.

Anemie

Sursă foto: arhiva doctorul zilei

Anemia este o afecțiune în care sângele nu are suficiente globule roșii sănătoase, purtătoare de oxigen.

„Există multe tipuri de anemie, toate fiind legate de oboseală”, spune Sukol.

Ea menționează deficiențele de fier sau B12, menstruațiile foarte grele sau polipii ca și cauze comune ale anemiei – fiecare având propria formă de tratament.

Alături de oboseală, un ten palid este, de asemenea, un simptom comun al anemiei, spune Sukol. La fel și unghiile casante,  amețelile și durerile de cap.

Diabet

Alături de setea excesivă și urinarea frecventă, oboseala este adesea unul dintre primele și cele mai persistente simptome ale diabetului.

Corpul tău se luptă să gestioneze cantitatea de glucoză din sânge și asta poate duce la epuizare severă, spune Sukol.

Depresie clinică

Depresia este o tulburare a creierului care poate duce la o stare de spirit scăzută și o oboseală paralizantă.

„Biologia depresiei nu este bine înțeleasă, așa că este greu de spus exact ce cauzează oboseala”, spune Sukol.

Dar ea spune că oboseala asociată cu depresia poate îngreuna oamenii să-și părăsească casele sau să își găsească energia chiar și pentru sarcinile zilnice simple.

cTristețea, pierderea poftei de mâncare și problemele de concentrare sunt toate simptome asociate.

Endocardita

„Aceasta este o infecție sau o inflamație a inimii”, spune Sukol.

Infecția sau inflamația provine de la bacteriile din sânge care se atașează de mucoasa interioară a inimii, potrivit unui studiu din publicația Circulation. Persoanele care au leziuni cardiace existente sau care au valve cardiace artificiale sunt cele mai expuse riscului.

Febra și frisoanele sunt, de asemenea, simptome comune. Tratamentul include terapia antimicrobiană, precum și intervenția chirurgicală în unele cazuri.

Apnee de somn

Datorită căilor respiratorii înguste sau blocate, această tulburare se manifestă ca respirație superficială sau pauze prelungite în respirație în timpul somnului, potrivit National Institutes of Health. Aceste pauze pot dura până la un minut și tind să se rezolve prin pufnit sau tuse.

Deși afecțiunea nu pune viața în pericol, toate acele întreruperi ale respirației îți perturbă somnul, ceea ce te face să te simți obosit în timpul zilei.

Sforăitul puternic este un simptom înrudit. Dar este într-adevăr ceva ce numai un coleg de pat te-ar putea ajuta să identifici.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

o oră ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

2 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

2 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

3 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

3 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

4 ore ago

Citeste si: