Medic: Persoanele cu aceste afecțiuni TREBUIE să aibă grijă la consumul de căpșuni

Persoanele cu aceste afecțiuni TREBUIE să aibă grijă la consumul de căpșuni, potrivit unui medic. În ciuda proprietăților benefice, căpșunile au o serie de contraindicații. Consumul acestui fruct gustos și aromat poate agrava starea persoanelor cu anumite boli.

Potrivit dr. gastroenterolog Alexandra Razarenova, ce cu gastrită, ulcere și alte boli ale tractului gastrointestinal, nu trebuie să consume căpșuni.

Bolile renale

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Persoanele cu boli de rinichi ar trebui să consume acest fruct cu prudență, deoarece conține o cantitate mare de oxalați. În ciuda faptului că căpșunile au un indice glicemic scăzut, persoanele cu diabet ar trebui să controleze cantitatea de fructe pe care o consumă”, subliniază specialistul.

Beneficiile căpșunilor: sunt bogate în vitamina C

Sursă foto: arhiva Doctorul zilei

Sistemul imunitar

După cum notează medicul speciaslist, pe de altă parte, căpșunile sunt bogate în vitamina C, care este un antioxidant puternic, întărește sistemul imunitar, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și îmbunătățește absorbția fierului. Fructul mai conține vitaminele K, E și B6, precum și magneziu, potasiu, mangan și acid folic.

Reducerea riscului de boli cardiovasculare

Antioxidanții conținuți în acest fruct ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin suprimarea formării colesterolului „rău”.

De asemenea, îmbunătățesc funcția vasculară și tensiunea arterială, reducând tendința de a forma cheaguri de sânge (tromboză). În plus, căpșunile ajută la detoxifierea (curățarea) organismului, ajutând la restabilirea sănătății tractului gastrointestinal. Fibrele, vitamina A și C, care sunt conținute în fructe, sunt elemente importante care stimulează detoxifierea organismului.

Acest fruct dulce conține și cantități mari de mangan. Este important pentru funcționarea normală a sistemului nervos și pentru sănătatea creierului. Este o substanță minerală care este necesară pentru formarea osului și a țesutului conjunctiv, coagularea sângelui etc.

Medicul mai spune că oamenii fără afecțiuni ar trebui să mănânce căpșuni cu moderație. Specialistul a sfătuit să mănânce o porție de fructe de pădure de aproximativ 150 de grame pe zi.

„Dacă preferați căpșunile, de exemplu în smoothie-uri sau deserturi, atunci este important să controlați zaharurile adăugate și caloriile”, adaugă specialistul.

 

Recent Posts

Zodii care se îmbogățesc vara aceasta. Voropchievici: Vor avea o vară plină de noroc şi prosperitate

Mihai Voropchievici, numerolog, a dezvăluit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse care sunt zodiile cărora le…

2 ore ago

Doctor: Deficitul acestei vitamine duce la demență și tulburări psihice

Unele mecanisme nu pot funcționa corect atunci când lipsesc chiar și elemente foarte mici. Acesta…

2 ore ago

Cine a fost copilul Iisus? O nouă descoperire ne aduce mai aproape de adevăr

Relatările canonice, cele care fac parte din Biblie, descriu viața lui Iisus de la botezul…

3 ore ago

Tinitus. Planta care te scapă de țiuitul din urechi. Lidia Fecioru: „Cea mai bună, rapidă şi ieftină metodă”

Tinitusul este sunetul de țiuit în urechi. Acesta poate fi descris și ca un zgomot,…

3 ore ago

Primul simptom al vederii înainte de apariția bolii Alzheimer

Creierul este unul dintre organele cele mai afectate atunci când un pacient intră în etapa…

4 ore ago

Cum arată Kate Middleton în prezent. Este prima apariție publică după ce a anunțat că suferă de CANCER

Kate Middleton reapare după șase luni de absență, în timpul celebrării Trooping the Colour, pentru…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Infecția cu HPV