Categories: Expertul zilei

Medic: Peste 50% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt diagnosticaţi în stadiul tardiv de metastazare

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr.Victor Babeş” Timişoara, Diana Manolescu, atrage atenţia că peste 50% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt diagnosticaţi în stadiul tardiv de metastazare, unde supravieţuirea la 5 ani este de sub 5%.

Potrivit medicului, screeningul şi indentificarea în stadiul iniţial cresc supravieţuirea la 5 ani la 50%. Directorul medical de la Spitalul ”Victor Babeş” din Timişoara prezintă, într-o postare pe Facebook, echipa multidisciplinară extinsă de cancer bronho-pulmonar a unităţii, formată din pneumologi, bronhoscopişti, radiologi, chirurgi toracici, geneticieni medicali şi anatomo-patologi.

Sursă foto: E-health

Cancerul bronho-pulmonar, a doua cea mai frecventă formă de cancer

”Peste 50% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt diagnosticaţi în stadiul tardiv de metastazare, unde supravieţuirea la 5 ani este de sub 5%. Cancerul bronho-pulmonar este a doua cea mai frecventă formă de cancer, cu o creştere a incidenţei la sexul feminin în ultimul deceniu”, a transmis medicul.

Potrivit Dianei Manolescu, ”decesele prin cancer bronho-pulmonar ocupă primul loc, la distanţa de cancerul de sân sau de prostată, al doilea ca frecvenţă dintre toate formele de neoplazie”.

”Screeningul pulmonar prin low-dose CT si indentificarea in stadiul iniţial face ca supravieţuirea la 5 ani sa crească la 50%”, a mai transmis medicul specialist.

Recent Posts

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

29 de minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

58 de minute ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

o oră ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

2 ore ago

Citeste si: