Sari la conținut

Medic: Peste 50% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt diagnosticaţi în stadiul tardiv de metastazare

Cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr.Victor Babeş” Timişoara, Diana Manolescu, atrage atenţia că peste 50% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt diagnosticaţi în stadiul tardiv de metastazare, unde supravieţuirea la 5 ani este de sub 5%.

Potrivit medicului, screeningul şi indentificarea în stadiul iniţial cresc supravieţuirea la 5 ani la 50%. Directorul medical de la Spitalul ”Victor Babeş” din Timişoara prezintă, într-o postare pe Facebook, echipa multidisciplinară extinsă de cancer bronho-pulmonar a unităţii, formată din pneumologi, bronhoscopişti, radiologi, chirurgi toracici, geneticieni medicali şi anatomo-patologi.

radiografie
Sursă foto: E-health

Cancerul bronho-pulmonar, a doua cea mai frecventă formă de cancer

”Peste 50% dintre pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt diagnosticaţi în stadiul tardiv de metastazare, unde supravieţuirea la 5 ani este de sub 5%. Cancerul bronho-pulmonar este a doua cea mai frecventă formă de cancer, cu o creştere a incidenţei la sexul feminin în ultimul deceniu”, a transmis medicul.

Potrivit Dianei Manolescu, ”decesele prin cancer bronho-pulmonar ocupă primul loc, la distanţa de cancerul de sân sau de prostată, al doilea ca frecvenţă dintre toate formele de neoplazie”.

”Screeningul pulmonar prin low-dose CT si indentificarea in stadiul iniţial face ca supravieţuirea la 5 ani sa crească la 50%”, a mai transmis medicul specialist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.