Categories: Ştiri sănătate

Medicament ANTIVIRAL care poate trata gripa în 24 de ore. „Este greu de găsit în farmaciile din România”

Medicament ANTIVIRAL care poate trata gripa în 24 de ore. Din păcate însă acest medicament este greu de găsit în farmaciile din România. Cu ce medicamente se poate înlocui? 

Potrivit experților medicali, gripa se trateaza cu ajutorul unui medicament antiviral. Simptomele se pot ameliora în doar 24 de ore de la administrare. Este vorba despre oseltamivir, cu denumirea comericală de ”Tamiflu”. Medicamentul antiviral se utilizează pentru tratarea sau prevenirea gripei.

Pentru tratarea gripei

  • Medicamentul se poate utiliza la adulți și copii, inclusiv la nou-născuți la termen, care au simptome de gripă, când virusul gripal circulă în comunitate.

Pentru prevenirea gripei

  • Acest medicament se poate utiliza la adulți și copii cu vârsta peste 1 an care au intrat în contact cu cineva care are gripă, când virusul gripal circulă în comunitate. Acest lucru se face, de regulă, de la caz la caz.
  • În cazuri excepționale, Tamiflu se poate utiliza și ca tratament preventiv, de exemplu când vaccinul împotriva gripei sezoniere nu oferă suficientă protecție și când există o pandemie (o epidemie mondială de gripă).

Mai mult, Tamiflu se poate utiliza, de asemenea, pentru prevenirea gripei la sugarii cu vârsta sub un an.

Tamiflu este disponibil sub formă de capsule (30 mg, 45 mg și 75 mg) și sub formă de pulbere din care se prepară un lichid care se bea (6 mg/ml și 12 mg/ml). Pentru tratarea gripei, tratamentul cu Tamiflu trebuie început în decurs de două zile de la apariția simptomelor. Doza obișnuită pentru adulții și copiii cu o greutate mai mare de 40 kg este de 75 mg și se administrează de două ori pe zi timp de 5 zile. La adulții cu un sistem imunitar slăbit (mecanismul natural de apărare al organismului), tratamentul durează 10 zile.

Tamiflu se găsește greu în farmacii

Beatrice Speteanu, farmacist, a explicat pentru News.ro că medicamentul se găsește greu. Estimarea pentru 2023 s-a realizat  pe baza a ceea ce s-a întâmplat în pandemie. Atunci, cererea pentru acest medicament a fost mică, tocmai pentru că, din cauza restricţiilor, nu au mai existat multe cazuri de îmbolnăvire cu gripă A ,dar şi cu alte virusuri.

“Din păcate, Tamiflu se găseşte destul de greu acum tocmai pentru că anii trecuţi a fost o cerere mult mai mică de Tamiflu, aproape deloc.

Putem să comparăm cererea de acum cu criza cu gripa aviară de acum vreo zece ani, când toată lumea căuta Tamiflu. Din păcate, acum este aceeaşi cerere şi justificată pentru că majoritatea reţetelor vin cu cazuri confirmate de gripă tip A.

În fiecare an, o firmă de medicamente, producător şi depozit, face estimări asupra câtor cutii vor aduce la noi în ţară. Se face trimestrial şi anual – anul acesta cerem 1.000 de cutii de Tamiflu în funcţie de anii precedenţi.

Dacă în 2020 – 2021 cererea a fost foarte mică, prognosticul pentru anul acesta a fost tot la fel de mic. Este foarte greu să suplimentezi la sfârşit de an pe un medicament unde de obicei furnizorii şi distribuitorii şi-au încheiat chiar anul fiscal şi anul de import”, explică farmacistul.

Am mers pe stocuri preexistente

„Din fericire, acest medicament are un termen extraordinar de mare – erau cutii luate acum doi ani care aveau termenul de 31 iulie 2030. Din acest motiv, se mai găsesc în farmacii pentru că au putut să rămână pe stocuri de acum un an, doi”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist.

Varianta de tratament pentru cei contacţi direct

„Mai este şi varianta de tratament pentru cei care sunt contacţi direcţi, în care se ia jumătate din doza din cutie, se ia un comprimat la 24 de ore pentru contacţi direcţi care au riscuri mari.

Preventiv, dacă cumva nu este pacient vaccinat sau este în grupa de risc. Altfel, se aşteaptă confirmarea infecţiei cu virus gripal tip A sau B, iar tratamentul trebuie început în maximum 72 de ore de la confirmare”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Ebilfumin şi Segasana conţin aceeaşi substanţă ca Tamiflu, astfel cele două antivirale pot fi utilizate cu succes în tratarea şi prevenirea gripei A şi B la adulţi, adolescenţi şi copii.

Ebilfumin este un medicament antiviral care conţine substanţa activă oseltamivir, astfel că acesta poate fi un înlocuitor pentru Tamiflu. La fel şi antiviralul Segosana, un medicament utilizat în tratarea şi prevenirea gripei la adulţi, adolescenţi, copii şi sugari şi nou-născuţi, cu aceeaşi substanţă activă, oseltamivir.

Cele trei antivirale conțin substanța activă oseltamivir. Această substanţă acţionează asupra virusului gripal, blocând anumite enzime de la suprafața acestuia, numite neuraminidaze.

Îndată ce neuraminidazele au fost blocate, virusul gripal nu se mai poate răspândi în organism. Oseltamivirul acționează virusurilor gripale de tip A, cât și asupra neuraminidazelor virusurilor gripale de tip B.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

8 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

9 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

10 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

10 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

11 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

11 ore ago

Citeste si: