Dacă trebuie să luați aceste medicamente de sărbători, NU CONSUMAȚI alcool!

În preajma sărbătorilor de iarnă, consumul de alcool crește considerabil, la fel și numărul românilor care ajung la urgențe din cauza consumului excesiv de alcool. Medicii îndemnă la consumul de alcool cu moderație în preajma acestor zile festive (și nu numai). Tot odată, medicii atrag atenția în ceea ce privește combinația de medicamente cu alcool.

Medicamente pentru tensiunea arterială

Alcoolul poate crește temporar tensiunea arterială, mai ales dacă bei mai mult decât cantitatea recomandată, care este de două pahare sau mai puțin pe zi pentru bărbați și un pahar sau mai puțin pe zi pentru femei, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor ( CDC).

„Aceste creșteri temporare ale tensiunii arteriale vor deveni permanente, odată cu un consum intens obișnuit, îngreunând procesul de funcționare a medicamentelor pentru tensiunea arterială”, a declarat dr. Ngo-Hamilton pentru HeathLine.

Combinarea alcoolului cu medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii poate provoca, de asemenea, efecte secundare dăunătoare, inclusiv amețeli, stări de leșin, somnolență și aritmie (bătăi neregulate ale inimii).

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Antibiotice

Deși majoritatea antibioticelor nu sunt afectate de alcool, alcoolul ar putea reduce eficacitatea unor antibiotice, a explicat Ashley Webb, toxicolog și director al Centrului de Control al Otrăvirii din Kentucky.

În plus, unele antibiotice, atunci când sunt combinate cu alcool, pot provoca greață și vărsături severe, înroșirea feței, dureri de cap și, în unele cazuri, leziuni ale esofagului.

„Este important să discutați cu farmacistul de fiecare dată când primiți un antibiotic pentru a afla despre posibilele efecte secundare, interacțiuni și activități de evitat”, a spus toxicologul Webb pentru Healthline.

În plus, Ngo-Hamilton a spus că antibioticele acționează pentru a lupta împotriva unei infecții existente sau pentru a preveni apariția acesteia, în timp ce alcoolul poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecției.

Medicamente antidrepresive

Dacă trăiești cu depresie, potrivit medicilor, consumul de alcool în mod cronic poate agrava simptomele depresiei, indiferent de medicamentele pe care le iei, afectând neurotransmițătorii din creier și schimbând echilibrul moleculelor stimulatoare și inhibitorii.

Ngo-Hamilton a spus că ar trebui să evitați alcoolul dacă luați un antidepresiv care aparține unei clase de medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), cum ar fi următoarele:

  • izocarboxazid (Marplan)
  • fenelzină (Nardil)
  • selegilină (Emsam)
  • tranilcipromină (Parnate)

„Alcoolul va provoca o creștere bruscă periculoasă a tensiunii arteriale din cauza nivelurilor de tiramină prezente”, a spus ea.

Dacă luați aceste medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră despre alimente și băuturi care conțin tiramină, pe care ar trebui să le evitați, cum ar fi brânzeturile cu mucegai, nucile, sosul de soia și carne.

Recent Posts

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

3 minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

32 de minute ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

o oră ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

2 ore ago

Citeste si: