Sari la conținut

Avertismentul specialiștilor: Încetați să mai uscați hainele pe calorifer! Lista bolilor la care vă expuneți. Dacă ai astm bronșic sau un sistem imunitar slăbit, acest obicei poate fi fatal!

pericolul pentru sănătate cauzat de uscarea hainelor pe calorifer
Sursă foto: Getty Images
Uscarea hainelor pe calorifer

Este o idee proastă să vă uscați hainele pe calorifer? Da, este. În plus, uscarea hainelor  pe un calorifer este și foarte scumpă.  Vă va costa o sumă reală de bani de fiecare dată când vă uscați șosetele pe calorifer.

Poate fi nesănătos să usuci hainele pe un calorifer?

La suprafață, uscarea hainelor pe un calorifer pare o practică inocentă. Cu toate acestea, experții au avertizat despre potențialele implicații pentru sănătate ale acestui obicei.

Oamenii de știință de la Centrul Național de Aspergiloză din Manchester, Marea Britanie, cred că este mai bine să ne gândim de două ori înainte de a ne lipi hainele să se usuce pe aparatele de încălzire, cum ar fi caloriferele. Acest lucru se datorează tratamentului unui număr tot mai mare de persoane pentru a inhala sporii fungici periculoși de Aspergillus.

Majoritatea oamenilor nu vor suferi în exces din cauza respirației acestor spori, fie prin faptul că se dovedesc imuni la ciupercă, fie prin faptul că au un sistem imunitar sănătos, capabil să combată orice infecție.

Dar pentru pacienții cu cancer, cei care suferă de astm bronșic sau persoanele cu sistemul imunitar deteriorat sau slăbit în general, ciuperca poate instiga aspergiloza pulmonară. Această afecțiune, lăsată netratată, poate duce la deteriorarea iremediabilă și uneori fatală a sinusurilor și a plămânilor. Acestea fiind spuse, garanția de la uscarea hainelor pe un calorifer poate pune viața în pericol – dar există o alternativă mai sigură de luat în considerare?

pericolul pentru sănătate cauzat de uscarea hainelor pe calorifer
Sursă foto: Getty Images

Ce este Aspergiloza?

Afectând de obicei sistemul respirator (sinusuri, trachee și plămâni), Aspergiloza este numele atașat unui set de condiții cauzate de mucegaiul fungic Aspergillus.

Cât de gravă este starea depinde de mai mulți factori. Gradele diferite contrastează foarte mult, variind de la respirație șuierătoare ușoară la tuse cu sânge și, în circumstanțe mai extreme, chiar moarte.

Cum să reduceți riscul de expunere

După cum este detaliat mai sus, uneori există puține opțiuni în afară de a pune hainele pe calorifer pentru a se usca. Dar înainte de vă arunca hainele pe calorifer, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de expunere la Aspergiloză.

Dacă este doar o lenjerie intimă sau o pereche de șosete uscate, nu va trebui neapărat să urmați aceste sfaturi, deși nu vă va face niciun rău. Dar dacă doriți să vă uscați rufele în interior, asigurați-vă că deschideți o fereastră pentru ca spațiul să fie bine ventilat.

Prin urmare, cel mai bun mijloc de a opri o reacție este să te asiguri că ferestrele sunt lăsate deschise. Evitați uscarea hainelor în spațiile de locuit și păstrați hainele umede departe de zonele din dormitor.

Uscarea hainelor în interior poate crește facturile de energie?

În unele cazuri, aproape că nu există altă opțiune decât să uscați hainele pe sau în apropierea unui calorifer.

Dar, pe lângă riscurile pentru sănătate asociate acestei practici, există și un potențial nedorit pentru facturi mai mari la energie.

Utilizarea radiatoarelor sau a încălzitoarelor de prosoape va determina caloriferul dumneavoastră să lucreze mai mult decât ar trebui, ceea ce duce la o spirală a costurilor de operare.

Căldura este împiedicată să opere în încăpere prin hainele poziționate deasupra caloriferului. Ca atare, centrala dumneavoastră trebuie să funcționeze în conformitate, folosind mai multă energie la un cost mai mare pentru a vă încălzi zona de locuit.

Umiditatea adăugată în aer duce la un necesar mai mare de energie și pentru încălzirea întregii încăperi, ceea ce poate crește și costurile cu energia. În plus, există posibilitatea ca problemele de sănătate să apară la suprafață și poate apărea și condensul, cauzând mucegai și probleme de umezeală care pot fi costisitoare de rezolvat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel