Medicina Romei Antice: Ce plante medicinale foloseau romanii

Medicina Romei Antice: Ce plante medicinale foloseau romanii și pentru ce afecțiuni. Cum preveneau bolile și ce rețete datează încă de atunci:

Medicina în Roma Antică era o combinație de tehnici, metode și ingrediente variate. A fost influențată foarte mult de medicina Greciei Antice, iar faimoși medici greci au venit să lucreze în Roma (Dioscoride și Galen).

Aceștia cunoșteau sute de plante medicinale, dar practicau și chirurgia.

Medicii romani utilizau o gamă largă de plante medicinale. În plus, recomandau și anumite alimente cu efecte terapeutice. Printre cele mai folosite leacuri din Roma Antică se numărau:

  • Feniculul care trata urinarea dureroasă; reduce menstruația abundentă; combate diareea; ajută mamele care alăptează să aibă lapte, elimină pietrele la rinichi.
  • Rubarba era recomandată împotriva flatulenței, convulsiilor, afecțiunilor stomacale, problemelor la splină, ficat, rinichi, uter. Mai era indicată și în sciatică, astm bronșic, dizenterie.
  • Gențiana era folosită ca astringent, dar și ca leac împotriva mușcăturilor șerpilor veninoși sau de insecte. Era indicată în afecțiuni ale ficatului, ulcer, inflamații ale ochilor.
  • Aristolochia era folosită pentru a ajuta femeile care nasc.
  • Lemnul dulce era utilizat pentru a calma durerile stomacale și pentru a trata afecțiuni pulmonare, ale ficatului, rinichiului și vezicii urinare.
  • Aloe vera se aplica pe răni și arsuri pentru a le vindeca. Mai era folosită ca purgativ și pentru tratarea căderii părului.

Una dintre principalele plante folosite de romani era cicoarea, folosită și în zilele noastrem, în special ca înlocuitor pentru cafea.

Este o sursă importantă de minerale precum calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, acid folic, fier și de vitaminele A, B6, C, E și K.

Utilizată ca remediu de sute de ani, în ameliorarea sau în vindecarea multor boli, cicoarea are beneficii incredibile. Romanii, de exemplu, foloseau cicoarea pentru a-și curăța sângele.

Unele studii moderne arată că rădăcina de cicoare facilitează procesul de digestie și menține sănătatea vezicii biliare și a ficatului.

Cicoarea are un conținut de 20% insulină, un polizaharid care nu crește foarte mult glicemia și astfel se recomandă diabeticilor și persoanelor care vor să piardă kilogramele în plus.

Mai mult, cicoarea menține și sănătatea inimii, este bogată în fibre, protejează organismul de acumularea de colesterol.

Iată care sunt principalele beneficii pentru organism:

Protejează inima

Cicoarea are capacitatea de a reduce colesterolul rău și trigliceridele. Nivelul crescut de trigliceride și de colesterol este principalul factor care duce la accident vascular cerebral.

Curăță ficatul

Deoarece are un conținut bogat de antioxidanți, cicoarea detoxifică ficatul și îl protejează de efectul toxinelor, potrivit remedii.kiloretete.ro.

Ne scapă de durerea cauzată de artrită

Grație proprietăților antiinflamatorii, este un adjuvant și în caz de artrită și ameliorează inflamațiile.

Stimulează sistemul imunitar

Datorită proprietăților antibacteriene, cicoarea poate crește rezistența organismului.

Reduce riscul de cancer de colon

Potrivit unor studii,  cicoarea are un efect de reducere a apariției cancerului de colon: rădăcina stimulează tranzitul intestinal, elimină toxinele și normalizează flora din colon. De asemenea, neutralizează radicalii liberi.

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

8 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

9 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

10 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra