Categories: Expertul zilei

Medicul Radu Zamfir: Acestea sunt simptomele cancerului de colon, pancreas și stomac

  • Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020, sau aproape unul din șase decese.
  • Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerele de sân, plămâni, colon și rect și de prostată.
  • Aproximativ o treime din decesele cauzate de cancer se datorează consumului de tutun, indicelui de masă corporală ridicat, consumului de alcool, aportului scăzut de fructe și legume și lipsei de activitate fizică.
  • Infecțiile care cauzează cancer, cum ar fi papilomavirusul uman (HPV) și hepatita, sunt responsabile pentru aproximativ 30% din cazurile de cancer în țările cu venituri mici și medii.
  • Multe tipuri de cancer pot fi vindecate dacă sunt detectate precoce și tratate eficient.

Potrivit OMS, cancerul este un termen generic pentru un grup mare de boli care pot afecta orice parte a corpului. Alți termeni folosiți sunt tumori maligne și neoplasme.

O caracteristică definitorie a cancerului este crearea rapidă de celule anormale care cresc dincolo de limitele lor obișnuite și care apoi pot invada părțile adiacente ale corpului și se pot răspândi în alte organe; acest din urmă proces este denumit metastază. Metastazele răspândite sunt cauza principală de deces prin cancer.

Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial

Cancerul este principala cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020. Cele mai frecvente în 2020 (în ceea ce privește cazurile noi de cancer) au fost:

  • sân (2,26 milioane de cazuri);
  • plămâni (2,21 milioane de cazuri);
  • colon și rect (1,93 milioane de cazuri);
  • prostată (1,41 milioane de cazuri);
  • piele (non-melanom) (1,20 milioane de cazuri); și
  • stomac (1,09 milioane de cazuri).

Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer în 2020 au fost:

  • plămâni (1,80 milioane decese);
  • colon și rect (916 000 de decese);
  • ficat (830 000 decese);
  • stomac (769 000 de decese); și
  • san (685 000 decese).

În fiecare an, aproximativ 400 000 de copii dezvoltă cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer variază de la o țară la alta. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent în 23 de țări.

Radu Zamfir este chirurg la Spitalul Fundeni. El a supraviețuit tragediei aviatice din Munții Apuseni, care s-a produs la începutul anului 2014, în care pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion și-au pierdut viața.

Radu Zamfir, care încă mai poartă geaca pe care a avut-o la momentul tragediei din Apuseni, a vorbit despre cea mai cumplită boală, cancerul, într-un interviu pentru LiveDoc.

„Ideal este să găsești pacientul în etapa cea mai incipientă a bolii, când tumora s-a dezvoltat doar pe mucoasă. Atunci tratamentul e mai simplu, poate fi și endoscopic, o rezecție endoscopică putând rezolva problema.

Dar de obicei, la noi în țară, aceste neoplazii sunt găsite în stadii avansate care necesită rezecții de organ, uneori din cauza extinderii la organele învecinate necesitând și rezecții ale metastazelor din alte organe, cum ar fi cele hepatice.

Dar pacienții trebuie convinși că există metode a de a lupta a cu cancerul în toate stadiile bolii. Evident, stadiul cel mai bun e cel în care leziunea poate fi rezolvată chirurgical, dar dacă nu se poate rezolva chirurgical leziunea, există chimioterapie, radioterapie care tratează aceste extinderi ale neoplaziei”, a explicat chirurgul.

Factori care influențează apariția bolii

Printre factorii care favorizează îmbolnăvirea se numără alimentația haotică, alimentele procesate care au un conținut crescut de nitrozamine și nitrozamide, consumul exagerat de carnea roșie.

Cum cel mai simplu e să previi, dr. Zamfir recomandă dieta mediteraneeană bogată în pește, cereale integrale, legume care are rol protectiv împotriva cancerelor digestive.

Simptomele care trebuie să-ți dea de gândit

Cât despre simptome, medicul a explicat că ar trebui să ne prezentăm la un control medical atunci când observăm o scădere în greutate inexplicabilă, paloare, lipsa poftei de mâncare, sau scaune cu sânge.

„Chiar și cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui să înceapă totuși să facă o colonoscopie începând cu vârsta de 50 de ani deoarece cancerul nu ocolește pe nimeni”, a avertizat doctorul.

Dacă există rude de gradul I care au avut boala sau dacă există o polipoză familială, investigațiile ar trebui făcute mai devreme și mai des.

Recent Posts

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

28 de minute ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

58 de minute ago

Forumul Anual Brunel cu privire la economia și politicile din domeniul sănătății. Impactul consumului de zahăr și de tutun asupra sistemului medical grecesc

Dincolo de discursul intelectual, Forumul anual inaugural Brunel cu privire la economia și politicile din…

o oră ago

OMS avertizează asupra unui virus mortal: Provoacă inflamație la nivelul ficatului

OMS avertizează asupra unui virus mortal! Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a transmis printr-un comunicat,…

o oră ago

Mare atenție, șoferi! Pedeapsă cu închisoarea dacă faceți această greșeală

Mare atenție, șoferi!  Proiect de lege înăsprit pentru șoferi. Pedepse mai mari pentru cetățenii prinși băuți…

2 ore ago

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

2 ore ago

Citeste si: