„Mi-au spus că mai am de trait 7 zile!” Transplantul de celule stem, unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru cancerele de sânge

„Mi-au spus că mai am de trait 7 zile!” Tristețe, frică, euforie, îndoială, neajutorare. Apoi își fac apariția fericirea și bucuria. Acestea sunt emoții ce au paralizat și blocat pentru zile, săptămâni sau chiar ani activitatea multor români care au primit în cele din urmă transplantul de celule stem.

Diagnostic crunt primit de miii de români: leucemie acută mieloidă ineligibil de transplant

Vorbim despre experiențele de viață ale pacienților care aufost diagnosticați cu leucemie și au beneficiat de transplant de celule stem hematopoietice. Vorbim despre munca unei echipe competente de medici din România care au reușit să realizeze peste 2000 de transplanturi de cellule stem hematopoietice la adulți și copii în Institutul Clinic Fundeni.

Trei din 10.000 de români sunt diagnosticați cu leucemie

Din nefericire, în fiecare an, trei din 10.000 de români primesc un diagnostic dur, cancer de sânge. În timp ce la nivel global, la fiecare jumătate de minut, o persoană află că suferă de o astfel de boală. În ultimii 22 de ani, au crescut oportunitățile de tratament, ia cel mai efficient tratament este transplantul de cellule stem hematopoietice, o șansă de vindecare pentru pacienții cu cancer de sânge.

Sursă foto: Doctorul Zilei

Cu scopul de a sprijini persoanele cu cancer de sânge și de a promova donarea de celule stem hematopoietice, Spitalul Clinic Fundeni a organizat evenimentul aniversar ”22 de ani, 2.000 de proceduri de transplant medular”.

În acest context, președintele Academiei Române, Acad. Ioan Aurel Pop, Rectorul UMF ”Carol Davila” din București, Prof.Univ.Viorel Jinga, Managerul I.C.Fundeni, Prof.Univ.Dr. Anca Coliță, Directorul Medical al I.C.Fundeni, Prof.Univ.Dr. Alina Tănase, Consilierul de stat în cadrul cancelariei primului-ministru, Conf.Univ.Dr. Carmen Orban, Președintele Asociației Române Împotriva Leucemiei(ARIL), Monica Bunaciu Curt , au vorbit despre lupta împotriva cancerelor de sânge.

Sursa foto: Doctorul Zilei

Tratamente eficiente pentru cancer de sânge

În continuare, unul dintre tratamentele eficiente pentru acest tip de cancer râmâne transplantul de celule stem hematopoietice, o procedură utilizată pentru a înlocui măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă. Procedura terapeutică presupune recoltarea de cellule stem hematopoietice de la un donator compatibil.

Printre pacienții diagnosticați cu leucemie se numără și Monica, o pacientă care a avut o formă grave de leucemie. Fără speranță, fără confort, fără o șansă la viață, a căutat în câteva țări să se trateze de această boală. După multe căutări, un medic din Germania i-a spus că mai are de trait doar 7 zile.

Monica spune că medicii din România sunt deschiși către colaborări. În 2016, a creat o colaborare între medicii din România și medicii din Franța, pentru o patologie ce există doar în țările menționate. În România, sunt medici din cinci clinici care au participat la acest program. În cele din urmă, echipa de medici a reușit să ducă la bun sfârșit „un caz pierdut, în care nu mai existau șanse”.

„M-am dus în  Germania unde mi s-a spus că mai am 7 zile de trait, că trebuie să mă întorc pentru că cadavrul este mult prea scump de transportat. Am găsit un singur medic, În Italia, care a spus că poate să încerce. Este un medic care a făcut primul transplant în 1971”, spunea Monica.

În tot acest parcurs plin de frică, Monica s-a gândit de ce ea trăiește, iar alții mor. Este convinsă că, de fapt, este foarte important parcursul și lecția pe care o învață toți pacienții cu cancer.

 

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra