Sari la conținut

Pacienți, vindecați de cancer cu acest nou tratament. Medic: ”Boala a dispărut la scurt timp și nu a reapărut nici după 10 ani”

cancer
Sursă foto: PDPics/Pixabay
Relatia cauza-efect a stresului si cancerului

Vindecare cancer. Ce s-ar întâmpla dacă sistemul imunitar ar putea fi ”reprogramat„ pentru a ataca și distruge celulele canceroase? Un studiu recent, citat de Medical News Today, săptămâna aceasta, a arătat că doi pacienți cu cancer sunt în remisie de 10 ani, datorită unui tip de imunoterapie. 

Terapia cu celule CAR T antrenează celulele albe din sânge să recunoască celulele canceroase prin adăugarea de receptori de antigen himeric (CAR) care se pot atașa de țintele lor. Procesul implică modificarea genetică în laborator a celulelor T ale pacientului și durează câteva săptămâni pentru a se finaliza. Acum, un nou studiu sugerează că beneficiul acestui tratament poate dura mulți ani.

Autorul studiului, Dr. J Joseph Melenhorst, a rezumat rezultatele studiului:

„Terapia funcționează prin modificarea celulelor imunitare ale pacienților cu CAR pentru a se atașa de celulele tumorale, eliminându-le astfel. Constatăm că la 10 ani după tratament, pacienții sunt încă în remisie, iar boala a dispărut la scurt timp după perfuzie și încă identificăm aceste celule imunitare modificate în corpul lor. Constatăm că celulele imunitare ucigașe fac munca grea.”

Aprobarea terapiei la scară largă

Două persoane cu leucemie limfocitară cronică tratate cu celule CAR T, într-un studiu din 2010, sunt în remisie la mai mult de un deceniu mai târziu. Cercetătorii au fost încă capabili să detecteze celulele T CAR, dar CAR-urile sunt acum atașate la un alt tip de celule T, care sunt capabile să declanșeze un răspuns imun mai larg. Cercetătorii cred că această schimbare ține cancerul la distanță pentru o perioadă lungă de timp.

Dr. Sara Ghorashian, expert în tratarea leucemiei și cercetător la University College London Great Ormond Street Institute of Child Health, a explicat pentru Medical News Today opțiunile de tratament disponibile persoanelor cu leucemie limfocitară cronică:

„Leucemia limfocitară cronică poate fi relativ indolentă sau agresivă, dar nu se vindecă niciodată cu abordări chimioterapeutice standard și, în general, pacientul are boala pentru tot restul vieții, cu excepția cazului în care este supus unui transplant de măduvă osoasă sau, acum, CAR-T. terapie celulară. Dar terapia cu celule CAR-T nu este, în prezent, autorizată pentru LLC, așa că pacienții trebuie să fie în studii clinice pentru a beneficia de ea.”

Având în vedere acest succes în obținerea și menținerea remisiunii, acum se speră că terapia cu celule CAR T va fi autorizată pentru mai mulți oameni și diferite tipuri de cancer.

Ce presupune terapia CART

Terapia CAR-T (terapia cu celule T cu receptor chimeric de antigen) este o formă inovatoare de terapie celulară adoptivă utilizată pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer, în special a leucemiei acute limfoblastice cu celule B (LLA-B) și a limfoamelor non-Hodgkin cu celule B. Această terapie implică modificarea genetică a celulelor T ale pacientului pentru a le permite să identifice și să distrugă celulele canceroase.

Iată câteva etape principale ale terapiei CAR-T:

  • Colectarea de celule T: Un număr de celule T este prelevat din sângele pacientului prin afereză (un proces similar cu donarea de sânge).
  • Modificarea genetică: Celulele T prelevate sunt modificate genetic în laborator pentru a exprima un receptor chimeric de antigen (CAR) specific unei proteine găsite pe suprafața celulelor canceroase.
  • Amplificarea celulelor modificate: Celulele T modificate sunt cultivate în laborator pentru a crește numărul lor.
  • Infuzia celulelor modificate: Celulele T modificate, acum echipate cu receptorii CAR, sunt reintroduse în organismul pacientului printr-o perfuzie intravenoasă.
  • Distrugerea celulelor canceroase: Celulele T modificate cu receptorii CAR sunt capabile să recunoască specific proteina de pe suprafața celulelor canceroase și să le distrugă.

Terapia CAR-T poate avea rezultate remarcabile în tratamentul anumitor forme grave de cancer, dar poate fi asociată cu efecte secundare serioase, inclusiv reacții puternice ale sistemului imunitar (cunoscut sub numele de sindrom de eliberare a citokinelor) și complicații neurologice. Prin urmare, este importantă monitorizarea atentă și gestionarea efectelor secundare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel