Mierea crudă VS mierea pasteurizată. Diferențe, beneficii pentru sănătate, utilizările și posibilele riscuri

Mierea crudă VS mierea pasteurizată. Diferențe, beneficii pentru sănătate, utilizările și posibilele riscuri.

Mulți oameni cred că mierea crudă oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât mierea obișnuită. Este mierea crudă mai sănătoasă și care sunt diferențele?

Mierea este un lichid dulce, siropos, de culoare aurie, produs de albine. Albinele stochează mierea în stup pentru a o folosi pentru hrană și nutrienți. Mierea crudă provine direct din stup, în timp ce mierea obișnuită este supusă procesării înainte de a fi îmbuteliată.

Oamenii folosesc mierea pentru mâncare și medicamente. Inițial, oamenii ar fi folosit miere crudă, dar astăzi, cea mai mare parte a mierii de pe rafturile supermarketurilor este procesată, de obicei prin pasteurizare, care presupune încălzire intensă. Multe dintre aceste tipuri de miere procesate pot conține zaharuri adăugate.

Mierea crudă VS mierea pasteurizată. Diferențe

  • Mierea crudă vine direct din fagure. De obicei, apicultorul doar filtrează mierea pentru a îndepărta bucăți mici de resturi, inclusiv polen, ceară de albine și părți ale albinelor moarte. Nu pasteurizează mierea.

Mierea crudă pare tulbure sau opacă deoarece conține aceste elemente în plus. Este însă sigură pentru consum.

  • Mierea obișnuită sau pasteurizată este limpede și netedă. Procesul de pasteurizare îmbunătățește aspectul mierii, îi crește durata de valabilitate și ucide celulele de drojdie care pot afecta gustul mierii.

Cu toate acestea, unii oameni cred că pasteurizarea reduce numărul de antioxidanți și nutrienți din miere.

Mierea crudă este în mod natural mai tulbure decât mierea obișnuită din cauza resturilor de fagure care sunt prea mici pentru a fi filtrate.

Mierea crudă tinde să aibă mai multe variații în culoare și textura decât mierea obișnuită. Culoarea mierii crude se poate schimba în funcție de florile polenizate de albine.

Deși nu există studii ample care au confirmat că mierea crudă este mai hrănitoare decât mierea obișnuită, unele studii mici sugerează că mierea crudă poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.

Studiile arată că mierea crudă conține o varietate de ingrediente benefice.

Mierea crudă conține componente specifice care pot oferi beneficii pentru sănătate. Pasteurizarea și alte procese pot elimina sau reduce unele dintre aceste elemente, care includ:

  • polenul de albine, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii
  • propolisul de albine, o substanță asemănătoare adezivului care ajută la menținerea stupului împreună
  • anumite vitamine și minerale
  • enzime
  • aminoacizi
  • antioxidanti

Beneficii pentru sănătate

Există o lipsă de studii controlate care să compare mierea pasteurizată și mierea crudă. Cu toate acestea, unele surse raportează că mierea pasteurizată conține puține – dacă este deloc – dintre beneficiile pentru sănătate ale mierii crude. Deoarece pasteurizarea expune mierea la temperaturi ridicate, poate distruge sau elimina proprietățile naturale ale mierii.

  • Aceasta înseamnă că mierea crudă poate oferi beneficii mai puternice pentru sănătate, în ceea ce privește vindecarea rănilor și combaterea infecțiilor, decât mierea obișnuită.
  • Multe studii au descoperit că mierea crudă are beneficii pentru sănătate. De obicei, aceste beneficii provin din ingrediente naturale pe care mierea obișnuită poate să nu le conțină.

Mierea crudă conține polen de albine. Pasteurizarea mierii elimina polenul de albine.

Un studiu de revizuire 2015 despre beneficiile polenului de albine raportează că are:

  • proprietăți antioxidante
  • efecte antiinflamatorii
  • acțiune antibacteriană și antifungică
  • proprietăți de calmare a durerii

Aceste proprietăți fac din polenul de albine un plus util la miere și pot contribui la capacitatea naturală a mierii de a vindeca rănile și de a ucide bacteriile. Polenul de albine conține, de asemenea, aminoacizi, vitaminele A și C și cantități mici de nutrienți, inclusiv calciu , magneziu și sodiu.

Propolisul de albine este substanța lipicioasă pe care albinele o folosesc pentru a-și construi stupii și a menține structurile împreună.

Această substanță asemănătoare adezivului nu numai că ajută albinele, dar unii oameni de știință cred că este sănătoasă și pentru oameni.

Un alt studiu de revizuire din 2017 raportează că propolisul de albine, găsit în mierea crudă, poate avea:

  • efecte antiinflamatorii
  • actiune anticancerigena si antiulceroasa
  • efecte antifungice

Propolisul de albine conține, de asemenea, vitamine B, vitamine C și E, magneziu, potasiu și enzime benefice.

Pasteurizarea poate distruge antioxidanții. Unii oameni cred că pasteurizarea elimină unii dintre antioxidanții sănătoși din miere.

Nu există studii oficiale despre modul în care pasteurizarea modifică nivelul de antioxidanți din miere, dar studiile arată că procesele de încălzire scad nivelul de antioxidant din alte alimente .

Mierea crudă conține flavonoide și acizi fenolici care au proprietăți antioxidante. Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism. Cercetările au legat stresul oxidativ de multe afecțiuni cronice de sănătate, inclusiv cancerele .

Studiile sugerează că antioxidanții din miere pot avea efecte anticancerigene împotriva diferitelor tipuri de tumori. Tipurile de antioxidanți găsite în mierea crudă variază în funcție de tipul de flori pe care albinele le-au polenizat.

Mierea obișnuită poate conține zaharuri sau aditivi:

  • Unele produse obișnuite cu miere conțin îndulcitori adăugați, cum ar fi siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.
  • Studiile arată că unele produse etichetate ca „miere” pot să nu fie 100% miere reală, dar conțin îndulcitori, cum ar fi siropul de orez brun.

Mierea crudă nu conține alte ingrediente decât mierea din stup.

Mierea crudă VS mierea pasteurizată. Riscuri

  • Copiii sub 12 luni nu trebuie să mănânce miere.
  • Este sigur pentru oameni să consume atât miere crudă, cât și obișnuită, deși este o idee bună să evitați tipurile de miere care conțin zaharuri adăugate.
  • Atât mierea crudă, cât și cea obișnuită pot conține cantități mici de o bacterie cunoscută sub numele de Clostridium botulinum . Această bacterie poate provoca botulism , care este o formă rară de otrăvire alimentară .
  • Mierea este sigură pentru majoritatea oamenilor cu vârsta peste 12 luni. Cu toate acestea, sugarii cu vârsta de 12 luni și mai micinu ar trebui să mănânce niciun tip de miere, inclusiv mierea crudă și obișnuită. Tubul digestiv al bebelușului nu s-a dezvoltat încă suficient pentru a lupta împotriva bacteriilor.
  • În cazuri rare, persoanele care au o alergie severă la polen pot reacționa la mierea crudă, conform Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie . Persoanele care au alergii severe la polen ar trebui să discute cu un medic sau cu un alergolog înainte de a mânca sau de a folosi miere crudă.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

7 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

8 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra