Sari la conținut

Farmacia din stupul de albine. La ce ajută polenul, lăptișorul și propolisul

In Smeeni, judetul Buzau, pe langa canicula, seceta si un cod galben, a venit, de cateva zile, si un vant puternic si fierbinte_evz.ro/joi 26 iulie 2012.

Daniela Șerb
Lăptişorul de matcă, propolisul, polenul sau mierea sunt excelente adjuvante la terapia clasică. Specialiștii  explică la ce pot fi folosite mai concret.
Lăptișorul de matcă amplifică vitalitatea, este un bun stimulent imunitar și al apetitului. „El contribuie la refacerea şi regenerarea organismului şi amplifică fertilitatea la femei”, ne-a explicat dr. Andreea Dragomirescu, medic specialist cu competenţe în apifitoterapie la Centrul naturist de sănătate Steaua Divină din Bucureşti.
Cel mai bun lăptişor de matcă este cel care se păstrează în frigider, în capsule speciale cu dozator. „Se poate lua jumătate de mililitru de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Femeile care suferă de infertilitate pot urma cure de trei luni, cu pauză de o lună după care tratamentul se reia”, a completat medicul.

Propolisul este un excelent antioxdidant, antibiotic, antiviral și antimicotic. Aceasta înseamnă că acţionează împotriva virusurilor, bacteriilor şi ciupercilor. Poate fi folosit chiar şi pentru copii de 3 ani, în doze de câte două picături administrate de trei ori pe zi. La adulţi, doza este, în medie, de o picătură pe kilogram corp, pe zi. Se poate administra amestecat cu miere, în cure de trei luni.
În convalescenţe sau în cazul unor afecţiuni respiratorii precum bronşita severă se pot combina mai multe produse ale stupului. Astfel, mierea poate fi mixată cu polen uscat în părţi egale din care se iau două linguri pe zi. La fiecare lingură se pot adăuga câteva picături de tinctură de propolis.

Trucurile care ajută la buna asimilare a polenului

Polenul este un aliment valoros cu nutrienți, enzime, minerale și vitamine. „Putem spune că este un polivitaminizant şi un regenerant al organismului care stimulează toate funcţiile acestuia. Este şi un foarte bun antiseptic, probiotic ce reface flora intestinală”, consideră medicul specializat și în apifitoterapie.
Mai bine congelat decât uscat
Polenul poate fi folosit atât uscat, cât şi congelat. Cel congelat păstrează toate proprietățile polenului proaspăt și este mai ușor asimilat. Pe tipuri de flori îmbină efectul terapeutic al acestora (salcie, măr, castan) cu cel al polenului.
Polenul uscat mai pierde din enzime. El poate fi administrat în doze de câte două linguri pe zi, dizolvat în iaurt sau amestecat cu miere.
Pot fi consumate şi grăuncioarele de polen uscat ca atare, dar în acest caz trebuuie mestecate foarte bine pentru spargerea cămăşuţei de ceară în care le îmbracă albinele. Altfel, nu prea poate fi asimilat de organism.

Polenul este un polivitaminizant care stimulează toate funcțiile organismului. În plus, reface
flora intestinală.


Andreea Dragomirescu,
medic specialist cu competențe
în apifitoterapie

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel