Categories: Expertul zilei

Dr. Mihaela Bilic: ”Aceasta e porția corectă de carne. Nici mai mult, nici mai puțin”

Din cuprinsul articolului

Dr. Mihaela Bilic, nutriționistul cel mai deschis publicului care oferă zilnic sfaturi gratuite oamenilor care o urmăresc pe Facebook și Instagram a scris, de data aceasta, și despre carne.

Care este porția corectă, câtă carne este bine să consumăm, pentru a aduce organismului necesarul de care are nevoie, dar și pentru a nu face exces, știm deja că excesele ne dăunează pe termen lung și vin la pachet cu o serie de boli. Așadar le prevenim, cunoscând porția corectă. Iată ce a scris Mihaela Bilic pe Instagram:

Carnea este un aliment de bază

„Când vine vorba de mezeluri, trebuie să le considerăm un fel de „super-carne” deoarece în ele se concentrează nu doar gustul, ci și proteinele, grăsimea, adică implicit caloriile. Ăsta e motivul pentru care consumăm mezeluri mai rar și în cantitate mai mică.

Carnea este un aliment de bază, iar consumul de carne poate fi de 450-500g/săpt.- porția corectă este de 120-150g (cât un pachet de cărți de joc). Mezelurile în schimb sunt produse facultative, le mâncăm din când în când pentru plăcerea gustului, iar porția corectă este la jumătate, adică 50-70g.

Mezelurile sunt și ele de mai multe tipuri: după temperatura la care se prepară, sunt crud-uscate sau fierte/afumate; după structură există produse care păstrează forma cărnii (de ex. prosciutto, jambon, cotlet) și produse tocate (salamuri, cremvurști). Pieptul de rață afumat putem să-încadrăm la categoria mezeluri premium, nu suferă alt proces de transformare decât fierberea. Însă produsul care rezultă e gustos și fraged și poate fi savurat ca o delicatesă: tăiat în felii subțiri și pus peste o salată, făcut sandviș cu un pic de muștar sau dulceață de ceapă, folosit ca „topping” pentru salată orientală sau legume gratinate.

Un lucru mai are fabulos pieptul de rață afumat: stratul de grăsime care, chiar dacă nu-l consumați ca atare, merită folosit la prăjit. Orice produs, de la ouă ochiuri, legume trase la tigaie sau cartofi prăjiți în untură de rață va fi înnobilat de așa o asociere, mai ales că este vorba de o grăsime stabilă la încălzire și mai puțin saturată față de alte grăsimi animale”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

17 minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

47 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

o oră ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică