Mihaela Bilic. ”Zahărul a ajuns să fie numit moartea albă, dar în realitate…”

Crezi că mierea de albine e mai sănătoasă sau că are mai puține calorii decât zahărul? Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, nu există diferențe prea mari între acești îndulcitori. Redăm, mai jos, postarea integrală, de pe pagina sa de Facebook:

Mierea, o substanță vie 🐝
Pentru că zahărul rafinat a ajuns să fie numit „moartea albă”, avem nevoie de un agent de îndulcire care să nu ne înspăimânte. Și atunci tot ce nu e zahăr alb a ajuns să aibă din oficiu așa-zise beneficii pentru organism, sau măcar calificativul „mai sănătos”.
În realitate toți agenții de îndulcire sunt la fel de buni pentru consum și răi pentru sănătate dacă depășesc doza optimă, adică aceea de condiment- puși în alimente precum sarea, cât să dea gust. Mierea pare a fi premianta când vine vorba de ceva dulce, însă folosirea ei necesită câteva precizări clare:
– este ideală pentru uz extern sau consumată crudă, fără a fi încălzită/tratată termic- conține enzime bioactive și flavonoide cu efect antioxidant, care sunt distruse la o temperatură mai mare de 40 grade Celsius.
Aplicată pe piele sau mucoase, mierea are proprietăți calmante, cicatrizante, antibacteriene; aciditatea pe care o provoacă împiedică dezvoltarea bacteriilor, inclusiv E. Coli, stafilococ, Helicobacter pylori- ajută la vindecarea rănilor și ulcerațiilor
– poate înlocui cu succes zahărul în preparatele lichide (sucuri, sosuri, dulcețuri, compot, ceai sau cafea) sau în produsele de cofetărie și patiserie ce nu necesită creștere (fulgi de cereale, batoane de ciocolată)
Pentru că este hidrofilă (reține apa) și higroscopică (reține umiditatea), mierea va determina o structură densă și umedă a produsului final; pentru aluaturi sau compoziții cu structură pufoasă și ușoară, aerate și „bine crescute” e nevoie de zahar cristalizat
– glasează și caramelizează fructele și legumele mai rapid decât zahărul și la o temperatură mai redusă- un pic de miere sau zahăr adăugată la o mâncare sau un sos reduce aciditatea acesteia
– este agent de conservare- în miere se pot păstra fructe uscate sau oleaginoase, fără grija că vor fermenta; fiind o substanță densă ce împiedică intrarea aerului, în recipientele cu miere poate apărea riscul dezvoltării toxinei botulinice
Din punct de vedere nutritiv, atât mierea cât și zahărul sunt dizaharide formate dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză, iar valoarea calorică este de 4cal/g- adică 20 cal/ linguriță (cu vârf pentru zahăr cristalin și rasă pentru miere).
Voi sunteti cei care alegeți ce tip de agent de îndulcire consumați, în funcție de preferințele personale, considerentele estetice, sentimentale sau medicale. Însă țineți cont că atât mierea cât și zahărul sunt principalii agenți de acidifiere/oxidare ai organismului, alături de stres, nicotină, alcool și sedentarism. Iar dacă alegeți mierea, atunci mâncați-o crudă, nu o omorâți!

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

5 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

6 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

7 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

7 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

8 ore ago

Citeste si: