Milioane de oameni, din întreaga lume, rămași fără miros și gust la o jumătate de an după ce au avut Covid. ”O nouă criză de sănătate publică”

Ai rămas fără gust și miros după Covid? Nu ești singurul! În jur de 5% dintre pacienții care au fost confirmați cu Covid-19, adică în jur de 27 de milioane de oameni din toată lumea, au în continuare pierderi de gust și miros, potrivit unei analize publicate de platforma științifică The BMJ.

Cercetarea adună 18 studii cu privire la gust și miros în cazul îmbolnăvirilor de Covid realizate pe mai multe continente. Pierderea mirosului este un simptom pe care alte studii l-au pus în legătură și cu o incidență mai mare a deceselor la adulți. De asemenea, are un impact și asupra stării psihice și emoționale a pacienților, spune doctorul Zara Patel, rinolog la Universitatea Stanford, citată de NBC News.

„Aceste milioane în plus de oameni cu o abilitate scăzută a mirosului pot însemna o nouă criză de sănătate publică”, a declarat Patel. Acest simptom, pierderea gustului și mirosului, a ajutat practic la urmărirea răspândirii Covid la începutul pandemiei.

Pierderea simțurilor duce la izolare

Studiul recent a analizat 3700 de pacienți și arată că femeile au cel mai mare risc de a-și recupera mai greu mirosul și gustul, la fel și pacienții cu congestie nazală. Cercetarea arată cum 74% dintre pacienți își recapătă simțurile în jurul a 30 de zile, până la 90% în următoarele două luni și, în final, rămân aproape 5% care nu miros și nici nu simt gustul alimentelor mai târziu de șase luni. Medicii au analizat cum afectează coronavirusul căile respiratorii și starea de bine a pacienților.

„Au tendința de a fi tulburați de pierderea simțului olfactiv. Este o parte atât de importantă a vieții noastre de zi cu zi și ceea ce ne face să fim oameni. Cel mai frecvent lucru pe care îl aud este că aceasta duce la izolare socială și la sentimentul de deconectare de lume și de societate așa cum o cunosc ei. Și asta poate fi foarte deranjant”, a spus și medicul Aria Jafari de la UW Medicine Sinus Center din Seattle.

Mai predispuși la boli psihiatrice

Jafari a spus că mulți pacienți descriu, de asemenea, o perioadă de tranziție „care poate fi angoasantă” pe măsură ce le revine simțul, în care simt mirosuri care nu sunt prezente – cum ar fi cauciuc ars sau fum – sau simt mirosuri anormal de urâte.

Persoanele care nu pot mirosi sau simți aromele pot avea rate mai mari de boli psihiatrice, depresie și anxietate, a mai spus medicul. Într-un caz extrem, acesta a tratat un pacient care a devenit subnutrit după ce și-a pierdut simțurile mirosului și gustului.

Mirosul stă la baza modului în care interacționăm unii cu alții și ne croim drum în lume, dictând „primele impresii pe care le ai despre alți oameni, oamenii pe care îi alegem pentru întâlniri sexuale sau pentru parteneri de-o viață”, a spus Patel. Indicii din miros ar putea influența în mod subconștient atracția oamenilor față de ceilalți, pe baza geneticii lor de bază, sugerează studiile.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

8 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

9 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică