Sari la conținut

Simptome și semne de avertizare ale depresiei

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cum se manifestă depresia ascunsă

Crezi că ai putea fi deprimat? Iată câteva dintre semnele de depresie pe care trebuie să le căutați și sfaturi pentru a obține ajutorul de care aveți nevoie.

Ce este depresia?

A te simți dezamăgit din când în când este o parte normală a vieții, dar atunci când emoții precum lipsa de speranță și disperarea se instalează și pur și simplu nu vor dispărea, s-ar putea să ai depresie.

Mai mult decât tristețea ca răspuns la luptele și eșecurile vieții, depresia schimbă modul în care gândiți, simțiți și funcționați în activitățile zilnice. Poate interfera cu capacitatea ta de a lucra, de a studia, de a mânca, de a dormi și de a te bucura de viață. Doar încercarea de a trece peste încă o nouă zi poate fi copleșitoare.

În timp ce unii oameni descriu depresia ca „trăiind într-o gaură neagră” sau având un sentiment de moarte iminentă, alții se simt lipsiți de viață, goi și apatici.

Bărbații în special se pot simți furioși și neliniştiți. Oricum te confrunți cu problema, lăsată netratată poate deveni o afecțiune gravă de sănătate. Dar este important să rețineți că sentimentele de neputință și deznădejde sunt simptome ale depresiei, nu realitatea situației tale.

Indiferent cât de lipsit de speranță te simți, poți deveni mai bine. Înțelegând cauzele și recunoscând diferitele simptome și tipuri de depresie, puteți face primii pași pentru a vă simți mai bine și a depăși problema.

Semne și simptome ale depresiei

Depresia variază de la persoană la persoană, dar există câteva semne și simptome comune. Este important să ne amintim că aceste simptome pot face parte din căderile normale ale vieții. Dar cu cât aveți mai multe simptome, cu atât sunt mai puternice și cu cât durează mai mult – cu atât este mai probabil să aveți de-a face cu depresia.

10 simptome comune ale depresiei

  • Sentimente de neputință și deznădejde. O perspectivă sumbră – nimic nu se va îmbunătăți niciodată și nu poți face nimic pentru a-ți îmbunătăți situația.
  • Pierderea interesului pentru activitățile zilnice. Nu-ți mai pasă de fostele hobby-uri, distracții, activități sociale sau contact intimt. Ți-ai pierdut capacitatea de a simți bucurie și plăcere.
  • Modificări ale apetitului sau ale greutății. Pierdere semnificativă în greutate sau creștere în greutate – o modificare de peste 5% din greutatea corporală într-o lună.
  • Schimbări în tiparele de somn. Fie insomnie, mai ales trezirea la primele ore ale dimineții, fie somnul excesiv.
  • Furie sau iritabilitate. Senzație de agitație, nervozitate sau chiar violentă. Nivelul tău de toleranță este scăzut, temperamentul tău este la limită și totul și toată lumea te deranjează.
  • Pierderea energiei. Senzație de oboseală, ritm lent și epuizare fizică. Întregul corp s-ar putea simți greu și chiar și sarcinile mici sunt epuizante sau durează mai mult.
  • Auto-ura de sine. Sentimente puternice de inutilitate sau vinovăție. Te critici dur pentru greșelile și gândurile percepute.
  • Comportament nesăbuit. Vă angajați în comportamente de evadare, cum ar fi abuzul de substanțe, jocurile de noroc compulsive, conducerea nesăbuită sau sporturi periculoase.
  • Probleme de concentrare. Probleme de concentrare, de a lua decizii sau de a-ți aminti lucruri.
  • Dureri inexplicabile. O creștere a plângerilor fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, dureri de mușchi și dureri de stomac.
Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: