Categories: Ştiri sănătate

Ministerul Sănătății: cum se completează corect formularul digital de intrare în România. Categoriile de persoane exceptate

În urma ședinței de ieri, 3 Februarie, de la Guvern, a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea ORDONANȚEI DE URGENȚĂ NR.129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

În acest sens, pentru identificarea contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, documentul prevede prelungirea termenului în care o persoană are obligaţia de a completa Formularul digital de intrare în România, de la 24 de ore la cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul ţării.

Obligaţia persoanelor de a completa formularul nu este considerată a fi îndeplinită în cazul introducerii în formular date de identitate eronate sau incomplete.

Pentru minori sau persoane cu handicap, obligaţia de a completa formularul revine părinţilor, tutorelui sau reprezentantului legal.

Se prevăd şi unele categorii de personal exceptate, care vor avea obligaţia de a completa formularul o singură dată la intrarea în România, prin bifarea opţiunii „personal exceptat” de pe formular:

  • Piloţii de aeronave şi personalul navigant al acestora, precum şi mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar;
  • Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;
  • Personalul navigant maritim şi fluvial, precum şi personalul de deservire a platformelor maritime;
  • Personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor şi personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României şi care nu se deplasează pe teritoriul altui stat;
  • Poliţiştii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internaţional şi a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienţi ai serviciului medical la şi din unităţi sanitare aflate în afara teritoriului României;
  • Persoanele care, în vederea deplasării la locul de muncă, tranzitează frontiera de stat cel puţin o data în 24 de ore.
  • O altă modificare se referă la datele cu caracter personal, care sunt stocate pe o perioadă de 6 luni de la data completării formularului. La expirarea perioadei de 6 luni, datele cu caracter personal aferente fiecărui formular sunt şterse automat.

S-a mai reglementat şi posibilitatea ca plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii să se depună la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are sediul direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, emitentă a procesului verbal.

Valoarea contravenţiilor care pot fi aplicate pentru nerespectarea obligaţiilor ce revin fiecărei persoane la completarea PLF este de 2.000-3.000 lei.

Cum se completează formularul digital de intrare în țară?

Informațiile pe care călătorii le completează în PLF-uri pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a-i contacta rapid, cu scopul de a proteja sănătatea pasagerilor și a contacților acestora, precum și de a preveni răspândirea ulterioară a bolii.

„Formularul digital este un instrument foarte util, simplu de utilizat de toate persoanele, însă în spate are o serie de interconectări complexe cu sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră, cu aplicaţia Coronaforms care realizează managementul persoanelor infectate, dar şi cu evidenţa persoanelor”, a explicat, sâmbătă, Cătălin Chirca, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Formularul trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport rutiere şi navale și care vor intra în țară. Formularul digital poate fi generat electronic, prin intermediul platformei plf.gov.ro. Mai întâi vă autentificați pe baza unei adrese de e-mail și apăsați butonul „Autentificare”. Dacă e-mailul este valid, veți primi un link. Verificați e-mailul, accesați link-ul primit și veți fi redirecționat în aplicația de completare al formularului.

Accesați butonul verde „Formular nou” din partea dreaptă de sus a ecranului, apoi selectați opțiunea „CNP”, dacă dețineți o carte de identitate din România sau opțiunea „Pașaport/Act de identitate”, dacă prezentați alt document la trecerea frontierei. Ulterior, completați câmpurile obligatorii ale formularului cu numele și prenumele, țara din care ați plecat, data plecării și punctul de trecere a frontierei. În continuare, este necesar să introduceți adresa de destinație. Apoi, este necesară completarea numărului de telefon la care puteți fi contactat pe perioada șederii în România. În continuare, selectați modul de călătorie: autoturism, tren, autocar, avion sau vapor și introduceți toate datele necesare în funcție de tipul de transport. Aceste informații le regăsiți pe biletele de călătorie. Ulterior, indicați o persoană de contact în caz de urgență.

La pasul următor, adăugați țările vizitate anterior, inclusiv cele tranzitate pe timpul călătoriei. Ulterior, dacă este cazul, adăugați datele minorilor care vă însoțesc. În ultima etapă, bifați că sunteți de acord cu prelucrarea datelor personale de către autoritățile competente și că ați luat la cunoștință prevederile legislației în vigoare. La final, apăsați butonul verde „Salvează”, iar aplicația va genera formularul digital de intrare în România. Din meniul „Listă formulare”, puteți vizualiza toate formularele pe care le-ați completat pentru intrarea în țara noastră în ultimele 15 zile.

Recent Posts

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

5 minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

36 de minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

o oră ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică