Categories: Ştiri sănătate

Ministrul Muncii,Marius Budăi despre bătrânii maltratați în azilele groazei: „există o discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public”. Măsurile solicitate

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat vineri că este revoltat de ce a văzut la televizor. „Sunt șocat”, a spus ministrul Muncii despre scandalul „Azilul groazei”. Budăi a prezentat cum acționa rețeaua ororilor, și anume prin prezentarea unor „poze false”. „Când o să ne uităm la aceste fotografii o să vedeți condiții dintr-un hotel de lux”, a spus Budăi.

„Sunt revoltat de ceea ce apare zilnic în presă și acele stenograme. Este revoltător, este șocant și eu sper ca într-un termen cât mai scurt organele de anchetă să acționeze cu fermitate, astfel încât cei vinovați să răspundă în fața legii, iar noi să aflăm adevărul. De ce spun să aflăm adevărul? Pentru că vom prezenta cronologic licențierea acestor centre și în urma analizei pe care am făcut-o la nivelul Ministerului Muncii, am constatat că este o discrepanță majoră cu ceea ce se prezintă public.

Trebuie să fim foarte atenție la următoarele fotografii pe care vi le arăt. Este o discrepanță majoră cu ceea ce au constatat procurorii DIICOT. Veţi vedea că sunt nişte condiţii de lux, în totală discrepanţă cu ceea ce practic public s-a prezentat până acum.

Eu sper şi cred, şi pozele continuă sunt foarte multe fotografii de la dosarul de licenţiere şi cu paturi, cu condiţiile de locuit. Lipsesc de aici din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni, însă discrepanţa fiind uriaşă trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva. Toate aceste probe, începând cu februarie 2023 au fost puse la dispoziţia DIICOT şi sper ca aceste organe să facă lumină cât mai rapid”, a declarat Marius Budăi, la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

Verificarea tuturor centrelor din România

Marius Budăi a adăugat că se vor verifica toate centrele din România, indiferent dacă sunt de copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități.

De asemenea, printre măsurile pe care le-a prezentat premierului Marcel Ciolacu se numără introducerea în legislație a unei cerințe privind monitorizarea activității din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul, înregistrările surprinse de camerele de luat vederi să poată fi puse la dispoziția anchetatorilor.

„Se vor verifica toate centrele, fie că vorbim despre copii, vârstnici sau persoane cu dizabilități.

I-am prezentat premierului Marcel Ciolacu mai multe măsuri, iar prima este introducerea în legislație a unei cerințe privind instalarea de camere de luat vederi pentru monitorizarea activității din aceste centre, astfel încât, dacă este cazul, înregistrările să poată fi puse la dispoziția organelor de control.

Vom afișa, pe site-ul Ministerului Muncii, o listă a centrelor verificate, urmând ca aceasta să fie actualizată periodic”, a mai adăugat ministrul.

De asemenea, vor fi reglementate, pentru un act normativ, procedurile de colaborare cu reprezentanții societății civile pentru modificarea legii asistenței sociale, astfel încât, pentru fiecare centru de îngrijire, să existe un auditor social.

În plus, ministrul Muncii va cere o informare de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, privind verificările făcute lunar în azilele de îngrijire a bătrânilor.

„Nu mă voi opri doar la acțiunea care vizează efectele. Am dat dispoziții să se facă o analiză clară asupra a ceea ce s-a întâmplat și asupra cauzelor care au condus la aceste nereguli extrem de grave.

Am dat dispoziții colegilor mei să fie identificate, într-un termen cât mai scurt, mecanismele prin care s-a putut ajunge aici, vulnerabilitățile, dar și soluțiile, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a încheiat Marius Budăi.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

39 de minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

o oră ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică