Categories: Ştiri sănătate

„Spor de hemoroizi” pentru bugetarii care stau prea mult pe scaun. Privilegii pentru angajații statului

Din cuprinsul articolului

Un proiect controversat le oferă unor angajați din sistemul public un nou privilegiu: spor de hemoroizi.

Mai exact, într-o ședință a Consiliului Județean Neamț, desfășurată la 29 iunie, s-a votat un proiect care îi vizează pe angajații CJ Neamț care lucrează în domeniul asistenței sociale.

Astfel, salariații din trei centre de îngrijire, coordonate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, vor beneficia de șapte zile în plus la concediul de odihnă, potrivit Adevărul. Vorbim de zile de concediu ce vor fi remunerate.

Hotărârea a fost susţinută de consilierii majoritari – PSD, PMP, Pro România.

Unul dintre argumentele invocate pentru acordarea beneficiului este o expertiză medicală a locului de muncă, în care se arată că personalul – şefi, funcţionari, şoferi, îngrijitori – sunt expuşi unor „riscuri“, pentru că stau mult pe scaun, la monitoare şi la volan, astfel că pot căpăta afecţiuni medicale, inclusiv boli hemoroidale.

Laurențiu Crețu, consilier județean Neamț, a declarat pentru Digi24 că „în baza unui buletin înfăptuit de o doctoră de la DSP Suceava s-a ajuns la concluzia că acești angajați sunt defavorizați și lor li se cuvine un concediu de odihnă suplimentar. Noi avem în Consiliul Județean Neamț instituții subordonate, precum troleibuzul, unde șoferii lucrează cel până 8 ore pe zi într-o poziție prelungită la volan pentru a transporta locuitorii și totuși nu beneficiază de 7,8, 10 zile de odihnă”.

Ce spune șeful CJ Neamț, Ion Asaftei

„Votul din şedinţa de pe 29 iunie (…) a fost în acord şi cu concluziile măsurătorilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, care prevăd că salariaţii respectivi îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase“, a declarat, pentru Adevărul, Ion Asaftei, preşedintele CJ Neamţ.

Ion Asaftei susţine că proiectul respectă principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii în cadrul relaţiilor de muncă şi are la bază reglementări legale (HG 250/1992 şi HG 153/2018).

Conform sursei citate, el a mai transmis că un astfel de spor (opt zile) este acordat, din 2019, angajaţilor de la centrele din Roman şi Păstrăveni, iar zece zile celor de la Războieni, din 2022.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

10 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

41 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra