Categories: Expertul zilei

Mircea Beuran: acesta este motivul apariței cancerului colo-rectal la vârste tinere

Raportul privind incidența cancerului în România arată că într-un deceniu nu s-a înregistrat niciun progres și, deși țara noastră se situează sub media europeană ca număr de cazuri, are o mortalitate mai mare și în creștere, inclusiv la cancerele tratabile. Principalele cauze identificate sunt legate de lipsa prevenției, de programele de screening, aflate în fază incipientă și de rata redusă de depistare precoce.

Cel mai îngrijorător este faptul că România înregistrează rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și persoanele active, de până la 64 de ani, față de majoritatea țărilor europene, unde mortalitatea crește după 65 de ani.

În cadrul unui interviu acordat România TV, medicul Mircea Beurean subliniază importanța de a lua în considerare orice apariție a cancerului în familie și de a face investigații în timp util, chiar și în absența oricărui simptom. Mai mult, apreciatul chirurg afirmă importanța de a solicita prompt asistență medicală la apariția simptomelor, în loc să se apeleze la diverse terapii naturiste, care nu fac decât să întârzie diagnosticarea bolii, diminuând semnificativ șansele de recuperare.

„Numărul cetăţenilor care vin la spital a crescut foarte mult în segmentul de patologie oncologica a tubului digestiv. Cu o fecvenţă mai mare avem: intestinul gros, rectul, stomacul, pancreasul. De cele mai multe ori, aceste stări de boală sunt legate de stadiile cele mai înalte, 3 şi 4 de boală. În primele stadii, pacienţii nu au dureri, dar au fenomene digestive pe care şi le compensează cu tot felul de terapii naturiste.

Mircea Beurean: moștenirea genetică și stilul de viață, principalele cauze ale cancerului

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Boala poate fi legată de două lucruri: zestrea genetică şi aici va trebui să insistăm foarte mult în educatia pacienţilor că, dacă provin din familii în care părintii sau bunicii au avut cancer, e nevoie să înceapă procedurile de screening să afle dacă au organe vitale care dezvolta cancer; iar al doilea lucru este legat de stilul de viata – in special generaţia tânără externalizează alimentaţia, adică mănâncă o mâncare care fie se face în stradă, fie e preparată în mod industrial.

Pacientul îmi explică faptul că majoritatea meselor le ia afară. Copiii lor mănâncă aceleaşi lucruri şi devin obezi la 5-6 ani. Volumul acesta nu e legat de o dezvoltare armonioasă, ci de o masă grăsoasă. Dacă întrebi pacienţii ce mananca, spun că mananca de la fast-food, mâncare gătită industrial, cei mai mulţi beau sucuri carbogazoase sau energizante, mai sunt cei consumatori de alcool.

După 5-10 ani de astfel de mod de a trăi, oamenii ăstia se prezintă – cei mai norocoşi dintre ei – cu probleme precum întârzierea scaunului, are scaun dupa 5-6 zile, altii au scaune diareice, 3-4-5 într-o zi.

La gastroenterologie primesc diagnostic de polipi, diverticuli, modificări de mucoasă intestinală care, de cele mai multe ori, se produc din cauza tulburărilor care apar din cauza mâncării, alcoolului, fumatului, ori din cauza înmulţirii unor bacterii care provoacă fermentarea. Un alt simptom cu care vin pacienţii este meteorismul. Şi descoperi ca de la un polip sau de la mai multi se poate dezvolta un cancer.

Mircea Beuran: „Boala e tratabilă şi cu rezultate bune”

Boala e tratabilă şi cu rezultate bune dacă ne găsim la stadiul 1-2, dacă populaţia sesizează din vreme tulburările digestive.

La stadiul 3 suntem pe o graniţă în care poţi avea rezultate foarte bune, dar esti dependent de niste terapii si o urmărire oncologică mult mai îndelungată.

În stadiul 4 nu poţi face decât paleaţie, acest stadiu înseamnă deja extensia tumorii din spaţiul iniţial loco-regional sau se generalizează prin metastaze. La stadiul 4 vorbim despre un mix dintre terapiile oncologice şi scoaterea din urgenţa complicată în raport de complicaţia cu care vine”, a explicat reputatul chirurg Mircea Beuran

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

30 de minute ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

59 de minute ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

o oră ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

2 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

2 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

3 ore ago

Citeste si: