Sari la conținut

Obiceiul NOCIV care îmbolnăveşte FICATUL mai mult decât alcoolul

afecțiuni hepatice
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Pe lângă consumul excesiv de alcool, există și alte obiceiuri care ne pot afecta și ficatul, unele dintre ele chiar surprinzătoare. Acestea includ alimentația deficitară, consumul de băuturi detox, lipsa somnului.

Boala ficatului gras non-alcoolic este relativ frecventă la populaţia generală şi, în timp, poate duce la steatohepatită non-alcoolică, ciroză și insuficiență hepatică, o afecțiune potențial fatală, explică dr. Alison Edwards.

Importanţa diagnosticului timpuriu

„A fost legată de diabet și rezistență la insulină, dar vestea bună este că, urmărindu-ne cu atenție dieta, putem preveni adesea această progresie a bolii, dacă este depistată din timp. Prea mult zahăr rafinat poate duce la boli hepatice, așa că este important să limităm aportul de băuturi carbogazoase, dulciuri și alimente procesate”, spune specialistul.

„Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ajuta ficatul este să mâncăm alimente sănătoase, neprocesate și să evităm băuturile de detoxifiere nedovedite. Deși majoritatea s-ar putea să nu ne afecteze în mod semnificativ ficatul, pur și simplu nu sunt necesare”, explică dr. Edwards.

Atenţie la apneea obstructivă a somnului!

„Există dovezi care sugerează că apneea obstructivă a somnului poate provoca de fapt boală hepatică grasă non-alcoolică. Acest lucru pare să se datoreze nivelurilor crescute de rezistență la insulină sau unui dezechilibru al lipidelor (cum ar fi colesterolul LDL și HDL) și trigliceridelor”, explică specialistul în somnologie Michael Breus.

Dacă un pacient cu apnee are, de asemenea, sindrom metabolic și obezitate, acest lucru poate agrava boala ficatului gras. Lipsa somnului poate provoca rezistență la insulină, ceea ce duce la disfuncție hepatică, adaugă dr. Breus.

„Este important să citiți instrucțiunile privind medicamentele și suplimentele luate de la farmacie fără prescripție medicală. De exemplu, vitamina A, unele extracte de ceai verde și alte produse aparent inofensive vândute ca suplimente pentru dietă, pot de fapt să dăuneze grav ficatului dacă nu sunt administrate conform instrucțiunilor de pe ambalaj”, precizează Dr. Edwards.

Este reversibilă steatoza hepatică?

Boala ficatului gras non-alcoolic este greu de identificat de către o persoană pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice.

Totuşi, principalele semnale de alarmă sunt: starea intensă de oboseală, iritabilitatea, insomnia, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului.

Alte simptome gastrointestinale care pot semnaliza instalatarea statozei hepatice sunt: durere după masă, flatulență, greață sau diaree.

Steatoza poate fi alcoolică în care principal cauză este consumul exagerat de alcool şi nonalcoolică, unde, cauzele incriminate sunt: obezitatea, diabetul, dislipidemiile, consumul anumitor medicamente sau sarcina.

 

 

Medicii susţin că, prin dietă şi mişcare, o persoana ajunsă la stadiul al II-lea de steatoză se poate recupera integral până la stadiul primar al bolii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel