Nouă mituri despre artrită: Ele previn diagnosticarea și tratamentul precoce

Artrita este una dintre cele mai frecvente boli, care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume, dar există multe mituri care împiedică diagnosticarea și tratamentul precoce.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că numai osteoartrita afectează mai mult de 528 de milioane de oameni. Aproximativ 73% dintre aceștia au peste 55 de ani și 60% sunt femei. Cu toate acestea, termenul medical de artrită „descrie mai mult de 100 de tipuri diferite de boli inflamatorii ale articulațiilor” , explică dr. Amara Ezeonyeji, medic reumatolog la Spitalele Universitare St George din Londra.

„Trăsătura lor comună este durerea, rigiditatea, umflarea și mobilitatea redusă a articulației afectate”.

După cum explică el, osteoartrita este de departe cea mai comună formă a bolii, cauzată de uzura articulațiilor în timp.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Un total de una din șase persoane trăiește cu durerea, oboseala și dizabilitățile cauzate de aceste boli reumatice. Impactul este imens deoarece afectează munca, familia și orice alt aspect al vieții de zi cu zi ”, spune doamna Deborah Alsina, director executiv al organizației britanice Versus Arthritis.

Cei doi experți au dezmințit recent în Independent câteva opinii despre artrită care sunt bine stabilite, dar nu au o bază științifică.

Mitul 1: Afectează doar persoanele în vârstă.

Adevărul: este mai frecvent la vârstnici, dar afectează oameni de toate vârstele, chiar și copiii. Osteoartrita, care este legată de uzura naturală a articulațiilor pe măsură ce îmbătrânim, este acum diagnosticată chiar și la persoanele în vârstă de 30 de ani. Potrivit datelor OMS, 27% dintre cei care suferă de aceasta au sub 55 de ani.

Mitul 2: Crăparea degetelor este periculoasă.

Adevărul: Sunetul pe care unii oameni îl scot atunci când strâng degetelor în mâini se datorează eliberării presiunii asupra lor și relaxării mușchilor din jur, spune dr. Ezeonyeji. Nu există dovezi științifice că această mișcare este legată de dezvoltarea artritei.

Mitul 3: Se datorează uzurii inevitabile a timpului.

Adevărul: După cum am menționat mai sus, singura formă legată de uzura timpului este osteoartrita. Cu toate acestea, există și alți factori care o favorizează (de exemplu, obezitatea, stilul de viață sedentar).

Prin menținerea unei greutăți normale și exerciții fizice regulate, riscul dezvoltării acesteia este redus. În ceea ce privește celelalte tipuri de artrită, acestea nu sunt nici măcar legate de timp.

Mitul 4: Frigul și umezeala cauzează artrita.

Adevărul: Ele pot intensifica durerea, dar în niciun caz nu sunt cauza declanșării bolii, indiferent de forma ea.

Mitul 5: Exercițiul înrăutățește situația.

Adevărul: exact opusul este adevărat. Viața sedentară și lipsa mișcării sunt ceea ce agravează rigiditatea și durerea. Oricât de greu este pentru tine, încearcă încet să te miști din ce în ce mai mult. Utilizarea articulațiilor întărește mușchii și îmbunătățește alimentarea cu sânge a acestora.

Ambele ameliorează simptomele și mențin articulațiile în stare mai bună pentru mai mult timp. Dacă sunteți inactiv sau aveți deja artrită, consultați-vă medicul înainte de a începe să faceți exerciții.

Mitul 6: Nu este grav.

Adevărul: depinde de ce fel de artrită vorbim. Artrita reumatoidă, de exemplu, nu se manifestă doar la nivelul articulațiilor. Poate provoca probleme în multe alte organe, inclusiv: plămâni, inimă și ochi.

Mitul 7: Nu există leac.

Adevărul: nu există leac. Cu toate acestea, există multe tratamente care îi ajută pe cei care suferă de cele mai comune forme. Acestea includ medicamente, kinetoterapie, intervenții chirurgicale, exerciții, ajutoare etc.

De asemenea, sunt recomandate modificări ale stilului de viață (de exemplu, pierderea în greutate, renunțarea la fumat) care pot atenua simptomele acestora.

Mitul 8: Artrita poate dispărea cu echipamente speciale.

Adevărul: Unii oameni constată că brățările din cupru sau materiale magnetice le ameliorează simptomele.

Dar nu există studii științifice obiective care să susțină aceste afirmații.

Mitul 9: Anumite alimente luptă împotriva artritei.

Adevărul: există pretenții că roșiile înrăutățesc situația și că oțetul îl calmează. Cu toate acestea, aceste afirmații nu sunt susținute de date științifice suficiente.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

24 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

54 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică