Categories: Stil de viaţă

Moșii de iarnă 2020. Unul dintre cele mai puternice ritualuri creștine, ce trebuie să faci în această zi pentru sufletele celor dragi

Moșii de iarnă reprezintă trecerea în sezonul cald cu recunoștință și onorându-ne strămoșii cu profundă apreciere.

De fapt, despre ce este vorba? Dincolo de parastasul sfințit la Biserică, este ziua în care ne gândim la cei fără de care noi nu am fi existat.

Că au fost buni sau răi, nu aceasta este misiunea noastră, de a judeca. Indiferent de cum au fost, pentru orice om, de orice religie, este foarte benefic să își onoreze strămoșii. Fiindcă da, suntem interconectați la nivel de energie și spiritual.

Biserica Ortodoxă alocă o zi de sâmbătă înainte de începerea postului Sfintelor Paști pentru comemorarea strămoșilor, iar această zi poartă numele de Sâmbăta Morților sau Moșii de Iarnă.

Este bine ca toți credincioșii să participe la această slujbă care îi pomenește și onorează pe cei dintre noi plecați. Este foarte important să nu îi uităm și să le păstrăm adâncă recunoștință pentru ce au fost și cum au fost.

Această sâmbătă specială face trecerea între anotimpuri și îi cinstește pe cei adormiți. Biserica îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existență în alt mod de existență. Mântuitorul, când ajunge în casa lui Iair a cărui fiică de numai 12 ani murise, spune: „Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52), potrivit crestinortodox.ro.

Moșii de iarnă sunt, anul acesta, la data de 22 februarie, întrucât începând de luni, 24 februarie, intrăm în perioada premergătoare Postului Paștelui și anume Săptămâna Albă, unde este încă permis consumul de lactate, dar nu și cel de carne.

Potrivit tradițiilor, în unele zone ale țării, în ziua Moșilor de Iarnă bătrânii povestesc că  sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită . Tradiția  spune că sufletele trecute în neființă vin de Sâmbăta Morților să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul. De Sâmbăta Morților, credincioșii trebuie se dea de pomană  anumite alimente: sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe, dar și lumânări aprinse.

Totodată, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

Această sărbătoare mai este denumită popular și ”Moșii de Piftii” sau Sâmbăta Piftiilor.  La această sărbătoare unică în an se dau  de pomană răcituri sau piftii. În Sâmbăta Morților  le este interzis femeilor să lucreze. Cele care nu țin cont de tradiție sunt pedepsite ”să tremure ca piftia” și să ”li se întoarcă pomana dată!”. Mai mult, respectarea tradițiilor și superstițiilor specifice zilei ”te ferește de nebunie!”, conform datinilor strămoșești.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

16 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

45 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra