Categories: Expertul zilei

Neurochirurgul Vlad Ciurea, semnal de alarmă: „Produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele”. Despre ce substanță este vorba?

Neurochirurgul Vlad Ciurea, semnal de alarmă: „Produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele”. Despre ce substanță este vorba?

Prof. dr. Vlad Ciurea atrage atenția asupra necesității conștientizării modului în care ne hrănim. Celebrul neurochirurg explică faptul că un simplu îndulcitor și potențiator de arome sintetice poate produce daune însemnate sistemului nervos.

Profesorul Ciurea ne îndeamnă să evităm mâncarea procesată și să nu uităm că cel mai bun „supliment alimentar” este totuși mâncarea naturală.

Neurochirurgul Vlad Ciurea, semnal de alarmă

„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.
Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.
Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.
Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris profesorul Vlad Ciurea pe contul său de Facebook.

Ce este aspartamul sau E951

Aspartamul sau E 951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse. Iniţial a fost comercializat sub denumirea de NutraSweet, iar din 2009 este comercializat sub denumirea de AminoSweet.

Acest îndulcitor este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul rafinat şi are o valoare calorică de 4 kcal/gram. Ţinând cont că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi deci cantitatea folosită este de 200 de ori mai mică putem spune că este un îndulcitor fără valoare calorică.

Aspartamul poate fi sintetizat din doi aminoacizi – fenilalanina şi acid aspartic.

Stabilitatea aspartamului în alimente depinde de pH-ul acestora şi poate fi stabil cateva zile la pH 7 şi până la 300 de zile la pH 4. Din această cauză E 951 este găsit în multe produse alimentare în  combinaţie cu îndulcitori mult mai stabili, cum ar fi zaharina.

Acest îndulcitor este folosit în următoartele produse:

  • băuturi carbogazoase pe arome și coloranți;
  • diferite tipuri de dulciuri;
  • înghețată (nu este permis să adăugați E-951 la tipurile sale lactate și cremoase);
  • Conserve, gemuri și gemuri;
  • muştar;
  • ketchup;
  • mic dejun și supe pentru gătit instant;
  • iaurturile;
  • băuturi instantanee cu ceai și cafea;
  • băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%.

E951 îmbunătățește aroma și aroma citricelor. Prin urmare, poate fi găsit în băuturi portocalii și lămâie, precum și sucuri și lichioruri.

O astfel de substanță se găsește în nutriția sportivă pentru sportivi. Beneficiul îndulcitorului este că reduce aportul total de calorii.

Aditivul nu este utilizat la prepararea produselor alimentare care necesită încălzire. E951 se descompune de la temperaturi ridicate.

La fabricarea medicamentelor, compusul chimic este utilizat pentru a îmbunătăți gustul pastilor, drajeurilor, suplimentelor alimentare și comprimatelor pentru dizolvare rapidă..

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

12 minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică