Sari la conținut

Un îndulcitor ascuns în multe alimente duce la inflamația sistemului imunitar crescând producția de citokine

sistemul imunitar

Sistem imunitar. Un nou studiu sugerează că o dietă bogată în fructoză poate împiedica funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Fructoza este un zahăr natural care este prezent în fructe, miere și în anumite legume, cum ar fi sparanghelul și dovleacul. Aceste tipuri de zaharuri din fructoză pot contribui la o dietă sănătoasă, deoarece fructele și legumele conțin de obicei mai puțin zahăr decât alimentele procesate, îndulcite cu zahăr.

Siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS), pe de altă parte, este un îndulcitor fabricat din amidon de porumb. În ultima parte a secolului trecut, mulți producători de alimente prelucrate și băuturi răcoritoare, în special în Statele Unite, au început să folosească HFCS pentru a-și îndulci produsele, datorită costurilor reduse.

Cercetările au arătat în mod constant legături între consumul de cantități mari de HFCS și diverse afecțiuni, cum ar fi obezitatea, diabetul și boala ficatului gras non-alcoolic.

O problemă legată de HFCS este faptul că se află în numeroase alimente procesate, inclusiv în unele la care oamenii s-ar putea să nu se aștepte, cum ar fi pizza congelată și sos de salată.

Cum afectează fructoza sistemul imunitar

Un studiu din 2019 a constatat că cultivarea celulelor dendritice umane – care joacă un rol în sistemul imunitar – în fructoză a dus la o creștere a inflamației. Cu toate acestea, cercetătorii nu au investigat mecanismul metabolic din spatele acestui eveniment.

Pentru noul studiu, care apare în revista Nature Communications, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Swansea, Universitatea din Bristol și Institutul Francis Crick din Londra, toate din Regatul Unit, au examinat modul în care celulele umane și de șoarece au răspuns la expunerea la fructoză.

Studiul lor indică faptul că o dietă bogată în fructoză poate afecta funcționarea sistemului imunitar.

Cercetătorii au descoperit că fructoza determină inflamația sistemului imunitar. Acest proces, la rândul său, produce molecule mai reactive, care sunt asociate cu inflamația.

Mai exact, acest zahăr ajustează căile metabolice celulare pentru a promova producția de citokine inflamatorii mai reactive.

După cum spun autorii în lucrarea lor, „fructoza reprogramează căile metabolice celulare pentru a favoriza glutaminoliza și metabolismul oxidativ, care sunt necesare pentru a sprijini creșterea producției inflamatorii de citokine”.

Acest tip de inflamație poate deteriora celulele și țesuturile, poate contribui la funcționarea corectă a organelor și sistemelor și poate duce la boli.

„Studiul nostru este interesant, deoarece ne duce cu un pas mai aproape de înțelegerea de ce unele diete pot duce la probleme de sănătate”, spune dr. Emma Vincent, autor al studiului și cercetător la Bristol Medical School.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel