Neurolog: Chiar și puțin din acest aliment crește riscul de demență

Neurolog: Chiar și puțin din acest aliment crește riscul de demență

„Există o legătură clară între o dietă foarte procesată și dezvoltarea bolii Alzheimer – cea mai comună formă de demență”, spune un medic neurolog.

Așadar, potrivit celor mai recente studii, un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de demență.

Nutriției, în special, i se acordă o mare importanță în cercetarea de prevenire. Acest lucru este explicat de medicul neurologul Vitalina Kozlova, referindu-se la rezultatele studiilor.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Alimentul care favorizează declanșarea demenței

„Oamenii de știință de la Harvard au studiat peste 10.000 de subiecți pe parcursul a 10 ani. La intervale regulate, participanții la studiu au completat chestionare despre obiceiurile lor alimentare și consumul de alimente procesate.

Au fost împărțiți în 3 grupe: alimente minim procesate care au fost pe cât posibil pasteurizate (ex. fructe sau legume proaspete, uscate sau congelate; cereale integrale; carne; pește și lapte); alimente procesate (ex. conserve de fructe; pâine; brânză; carne și produse din pește sărate, afumate sau conservate); alimente foarte procesate (de exemplu, alimente procesate industrial care conțin uleiuri, grăsimi, zaharuri, amidon sau potențiatori artificiali de aromă și, prin urmare, conțin puțin sau deloc alimente proaspete).

Alimentele foarte procesate cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer

În plus, subiecții au fost supuși de trei ori pe an două teste diferite pentru a-și testa abilitățile mentale și cognitive”, explică neurologul. Rezultatul: alimentele foarte procesate cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer chiar dacă sunt consumate în doze mici. Subiecții ale căror diete constau în cel puțin 20% alimente puternic procesate au avut un risc cu 28% mai mare de declin cognitiv și un risc cu 25% mai mare de performanță redusă în comparație cu subiecții care au mâncat cele mai puțin procesate.

400 de calorii consumate din alimente foarte procesate sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de boli mintal.

 „Având în vedere un plan de masă de 2.000 de calorii, acest lucru ar însemna că doar 400 de calorii consumate din alimente foarte procesate sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de boli mintale”. Prin comparație, 400 de calorii nu reprezintă nici măcar energia unei jumătăți de pizza congelată”, spune neurologul. O dietă echilibrată poate compensa efectele negative.

La prima vedere, acest lucru sună mai dramatic decât este de fapt. O altă observație pe care cercetătorii au făcut-o a fost că subiecții care au consumat restul de 80% din alimentele neprocesate – adică fructe și legume, cereale integrale și proteine ​​slabe din carne și pește – nu au experimentat nicio scădere a funcției cognitive sau executive.

Prin urmare, se poate presupune că alimentele bogate în nutrienți, neprocesate, compensează efectele negative ale alimentelor foarte procesate – probabil pentru că corpul (și mintea) sunt încă furnizate cu toți micro și macronutrienți importanți.

„Reducerea consumului de alimente foarte procesate poate fi o modalitate eficientă de prevenire a bolilor cognitive”, ne sfătuiește un neurolog”, spune dr. Kozlova.

Dacă 80 la sută din dietă constă din alimente bogate în nutrienți, neprocesate, atunci cele 20 la sută obișnuite sunt alimentele procesate „permise”.

„În practică, aceasta înseamnă, de exemplu, să mănânci trei mese echilibrate, neprocesate, dar apoi să permiti uneia dintre următoarele două mese o mâncare nedorită – acest lucru este de fapt bun pentru atitudinea ta mentală față de mâncare și nu va dăuna în niciun fel sănătății. „, spune neurologul.

Recent Posts

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

8 minute ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

27 de minute ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

48 de minute ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

o oră ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

o oră ago

Perfecționismul și vulnerabilitatea la depresie

Se consideră că anumite caracteristici dispoziționale specifice predispun indivizii la depresie. Un astfel de factor…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar