Categories: Expertul zilei

Nici colesterolul prea scăzut nu e bun. Medic: Poate indica o boală gravă de ficat

Colesterolul este o substanta care este intens mediatizata negativ in ultimii ani, multi oameni speriindu-se sa nu aiba colesterolul crescut, ba unii ar vrea sa nu aiba colesterol deloc – daca s-ar putea.

De fapt, colesterolul din sange, care se dozeaza in mod curent, nu circula singur, deoarece este insolubil in apa care este in cea mai mare proportie in sange, ci este legat de proteine.

”Complexul sanguin colesterol-proteine se gaseste sub trei forme: colesterol bun = HDL (compus din colesterol putin si multe proteine), si colesterol „rau” – LDL si VLDL colesterol, care contin mult colesterol si putine proteine. HDL colesterolul extrage colesterolul din vasele de sange fiind apoi eliminat de ficat prin bila in intestin, pe cand colesterolul rau favorizeaza depunerea colesterolului in vasele de sange,” explicăr dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog/hepatolog.

Unde se produce colesterolul in organismul omului?

Potrivit medicului, colesterolul este produs in organism teoretic de toate celulele, dar in special in ficat (cca 1g/zi, fiind excretat in intestin prin bila), creier si maduva spinarii, organismul omului continand cca 30-40g de colesterol.

In afara de sinteza in diferite celule – care reprezinta cea mai mare parte a colesterolului din organism-, alimentatia aduce zilnic cca 300-400mg de colesterol, din alimente de origine animala; alimentele vegetale nu contin colesterol.

Rolul ficatului in productia de colesterol

Ficatul joaca un rol extrem de important in metabolismul colesterolului in organismul animal si uman.

”Daca luam in calcul ca un regim alimentar vegetarian aduce o cantitate nesemnificativa de colesterol organismului, si tinem seama ca ficatul produce in aceste conditii cca 20-25% din cantitatea totala zilnica de colesterol bazandu-se pe alimentele ingerate, ne dam seama de importanta ficatului in stabilirea cantitatii de colesterol din sange, in lipsa acestuia din alimentatie.

Daca alimentatia are colesterol putin , ficatul sintetizeaza colesterol mai mult pentru a-i mentine concentratia constanta in sange; daca alimentatia este bogata in colesterol, ficatul sintetizeaza mai putin colesterol.

Deci pentru a scadea concentratia de colesterol din sange, este necesara reducerea acestuia din alimentatie, prin consum crescut de legume si fructe,dar si arderea acestuia prin efort fizic regulat, iar daca aceste masuri nu au efect, poate fi nevoie de administrarea de medicamente care reduc sinteza colesterolului in ficat,” adaugă medicul hepatolog.

Partea proasta este ca aceste medicamente ce actioneaza asupra sintezei hepatice de colesterol, pot afecta si alte functii ale ficatului, unul dintre semnele acestei afectari find cresterea transaminazelor, frecvent prezenta la pacientii care iau aceste medicamente.

”Colesterolul in exces poate aduca mari neplaceri organismului, dar o cantitate normala de colesterol este absolut indispensabila supravietuirii,” atrage atenția gastroenterologul.

Colesterolul scăzut, semnul unui ficat bolnav

Daca o persoana ar tine un regim alimentar strict vegetarian, iar ficatul nu ar produce colestrol, supravietuirea nu ar fi posibila. Ficatul produce colesterol inclusiv din alte grasimi, proteine , glucide sau alcool, de aceea obezii si consumatorii de alcool au de obicei colesterolul crescut. Existenta sintezei hepatice a colesterolului, explica de ce unele persoane care sunt slabe si nu consuma grasimi animale, au totusi colesterolul crescut.

”Ficatul bolnav serios (cum este cazul cirozei), nu mai sintetizeaza colesterol in cantitate suficienta, si concentratia sa scade in sange, constituind un semn important de ciroza. Stiind importanta colesterolului in aparitia aterosclerozei si cardiopatiei ischemice, este explicabil de ce pacientii cu ciroza nu fac aproape niciodata aceste doua boli,” punctează dr. Dițoiu.

Rolul colesterolului in organismul uman

Colesterolul are si numeroase roluri benefice in organism, cele mai importante fiind:

  • sinteza membranelor celulare; fara colesterol nu ar fi posibila formarea de noi celule necesare regenerarii unor tesuturi si structuri importante (mucoasa tubului digestiv, celule sanguine, celulele pielii fiind cele mai afectate de lipsa colesterolului)
  • colesterolul intra in compozitia unor hormoni importanti – estrogeni, progesteron, cortizol, aldosteron, care regelaza balanta electrolitica a organismului si regleaza functiile sexuale.
  • colesterolul din bila are rol important in digestia si absorbtia grasimilor din tubul digestiv
    colesterolul din bila este absolut necesar pentru absorbtia unor vitamine ca vitamina A, D, E si vitamina K

Recent Posts

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

19 minute ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

48 de minute ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

o oră ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

2 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

2 ore ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra