Categories: Ştiri sănătate

Noi gene de risc pentru cancerul de sân, descoperite de specialişti

Un amplu studiu internațional a identificat noi gene asociate cu cancerul de sân, care ar putea fi incluse în testele de identificare a femeilor cu risc crescut.

Testele genetice actuale pentru cancerul de sân iau în considerare doar câteva gene, cum ar fi BRCA1, BRCA2 și PALB2. Acestea explică doar o minoritate din riscul genetic, ceea ce sugerează că mai sunt multe gene care trebuie identificate.

Recentul studiu, publicat în revista de specialitate Nature Genetics şi citat de 360medical.ro, a găsit dovezi pentru cel puțin patru noi gene de risc pentru cancerul de sân, și dovezi sugestive pentru mai multe. Identificarea acestor noi gene va contribui la înțelegerea riscului genetic al cancerului de sân.

Noile cunoștințe vor contribui la îmbunătățirea predicției riscului prin identificarea mai bună a acelor femei care prezintă un risc mai mare de a face boala, spun specialiștii. Acest lucru va informa mai bine abordările privind depistarea sânului, reducerea riscului și managementul clinic.

Strategii îmbunătăţite pentru predicţie

Descoperirea acestor gene noi oferă, de asemenea, informații esențiale despre mecanismele biologice care stau la baza dezvoltării cancerului, deschizând, potențial, calea către identificarea de noi tratamente.

Scopul este de a integra aceste informații într-un instrument cuprinzător de predicție a riscului, utilizat în prezent la nivel mondial de către profesioniștii din domeniul sănătății.

„Îmbunătățirea consilierii genetice pentru femeile cu risc ridicat va promova luarea în comun a deciziilor în ceea ce privește strategiile de reducere a riscului, depistarea și determinarea opțiunilor de tratament”, subliniază profesorul Jacques Simard, de la universitatea Laval, care a condus studiul.

„Deși cele mai multe dintre mutațiile identificate în aceste noi gene sunt rare, riscurile pot fi semnificative pentru femeile care le poartă. De exemplu, modificările suferite de una dintre noile gene, MAP3K1, par să dea naștere la un risc deosebit de ridicat de cancer de sân”, a mai spus profesorul Simard, cercetător la departamentul de genomică al Centrului de cercetare CHU de Québec-Université Laval.

Punctul forte al studiului constă în datele genetice care au fost folosite pentru analiză. Astfel, au fost analizate modificările genetice ale tuturor genelor la 26.000 de femei cu cancer de sân și la 217.000 de femei fără cancer de sân. Printre acestea s-au numărat femei din opt țări din Europa și Asia.

Înainte ca aceste rezultate să poată fi utilizate în mediul clinic, oamenii de știință trebuie să le valideze în alte seturi de date.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

31 de minute ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

o oră ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

2 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

2 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

3 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

3 ore ago

Citeste si: