Sari la conținut

Noi gene de risc pentru cancerul de sân, descoperite de specialişti

cancer de san
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Primele semne ale cancerului de sân

Un amplu studiu internațional a identificat noi gene asociate cu cancerul de sân, care ar putea fi incluse în testele de identificare a femeilor cu risc crescut.

Testele genetice actuale pentru cancerul de sân iau în considerare doar câteva gene, cum ar fi BRCA1, BRCA2 și PALB2. Acestea explică doar o minoritate din riscul genetic, ceea ce sugerează că mai sunt multe gene care trebuie identificate.

Recentul studiu, publicat în revista de specialitate Nature Genetics şi citat de 360medical.ro, a găsit dovezi pentru cel puțin patru noi gene de risc pentru cancerul de sân, și dovezi sugestive pentru mai multe. Identificarea acestor noi gene va contribui la înțelegerea riscului genetic al cancerului de sân.

Noile cunoștințe vor contribui la îmbunătățirea predicției riscului prin identificarea mai bună a acelor femei care prezintă un risc mai mare de a face boala, spun specialiștii. Acest lucru va informa mai bine abordările privind depistarea sânului, reducerea riscului și managementul clinic.

Strategii îmbunătăţite pentru predicţie

Descoperirea acestor gene noi oferă, de asemenea, informații esențiale despre mecanismele biologice care stau la baza dezvoltării cancerului, deschizând, potențial, calea către identificarea de noi tratamente.

Scopul este de a integra aceste informații într-un instrument cuprinzător de predicție a riscului, utilizat în prezent la nivel mondial de către profesioniștii din domeniul sănătății.

„Îmbunătățirea consilierii genetice pentru femeile cu risc ridicat va promova luarea în comun a deciziilor în ceea ce privește strategiile de reducere a riscului, depistarea și determinarea opțiunilor de tratament”, subliniază profesorul Jacques Simard, de la universitatea Laval, care a condus studiul.

„Deși cele mai multe dintre mutațiile identificate în aceste noi gene sunt rare, riscurile pot fi semnificative pentru femeile care le poartă. De exemplu, modificările suferite de una dintre noile gene, MAP3K1, par să dea naștere la un risc deosebit de ridicat de cancer de sân”, a mai spus profesorul Simard, cercetător la departamentul de genomică al Centrului de cercetare CHU de Québec-Université Laval.

Punctul forte al studiului constă în datele genetice care au fost folosite pentru analiză. Astfel, au fost analizate modificările genetice ale tuturor genelor la 26.000 de femei cu cancer de sân și la 217.000 de femei fără cancer de sân. Printre acestea s-au numărat femei din opt țări din Europa și Asia.

Înainte ca aceste rezultate să poată fi utilizate în mediul clinic, oamenii de știință trebuie să le valideze în alte seturi de date.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel