Categories: Expertul zilei

Noi studii scot la iveală cât sunt de periculoase uscătoarele de mâini din băile publice. La ce boli te expui?

Din cuprinsul articolului

În eforturile noastre de a deveni mai ecologici și de a reduce exploatarea naturii, am realizat câteva lucruri destul de grozave. Totuși, am avut câteva rateuri, iar uscătoarele de mână din toaletele publice ar putea face parte din acestea din urmă. Acest lucru pare și mai clar acum, întrucât un nou studiu adună dovezi împotriva uscătorilor de mână și arată cum sug bacteriile fecale din aerul din baie și le aruncă înapoi în mâinile noastre.

Studiul a fost publicat în revista Applied and Environmental Microbiology și rezultatele sale par destul de concludente.

Cum functioneazã?

Cercetătorii au descoperit că Dyson Airblades – acele uscătoare futuriste în care-ți bagi mâinile câteva secunde – răspândesc cu 60 mai mulți germeni decât uscătoarele obișnuite, și cu 1 300 de mai mulți germeni decât prosoapele din hârtie, conform lucrării publicate de universitate în Journal of Applied Microbiology.

După ce și-au băgat mâinile într-o apă plină de virusuri și a testat cele trei metode de uscare, cercetătorii au descoperit că suflul uscătorului Dyson, de 430 de mile pe oră, poate răspândivirusuri la 2,7 metri distanță de-a lungul băii, în timp ce uscătoarele standard împrăștie virusurile doar la o distanță de 25,4 centrimetri.

După ce un studiu similar a fost făcut în 2014 de Universitatea din Leeds, profesorul Mark Wilcox a declarat pentru Telegraph,

„Data viitoare când îți usuci mâinile într-o toaletă publică și folosești un uscător de mâini, s-ar putea să răspândești bacterii fără să-ți dai seama. S-ar putea să fii invadat de virusuri de pe mâinile altor oameni.”

Studiul a descoperit că aerul din jurul uscătoarelor electrice au de 27 de ori mai mult germeni decât aerul din jurul dozatoarelor de prosoape de hârtie.

În vreme ce prosoapele de hârtie reduc numărul bacteriilor cu 40-60%, uscătoarele de mâini cresc numărul bacteriilor, în medie, cu 250%. În același timp, nu în toate toaletele se găsesc prosoape de hârtie, iar cercetătorii atrag atenția că și a rămâne cu mâinile ude, lăsându-le să se usuce de la sine, reprezintă o idee proastă. Diferite studii au arătat ca mâinile ude transfera de 1.000 de ori mai multe bacterii de pe o suprafaţă pe alta.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care şi-au uscat mâinile la un uscător aveau pe piele bacterii periculoase care cauzează infecţii, pneumonie sau gastroenterite.

  „Problema nu este că oamenii nu se spală corect pe mâini. Când folosesc jetul de aer de la uscătoare, microbii sunt împrăştiaţi şi răspândiţi prin toată încăperea, inclusiv pe pielea oamenilor. Uscătoarele creează practic aerosoli contaminaţi, care ajung pe marginea chiuvetelor, pe podea şi pe alte suprafeţe, iar riscul devine şi mai mare dacă oamenii ating aceste suprafeţe”, spune profesorul Mark Wilcox, expert în microbiologie

Recent Posts

Când sunt necesare suplimente pentru echilibrarea hormonală în premenopauză

Premenopauza le aduce femeilor multe transformări hormonale și provocări, care le influențează starea de bine,…

26 de minute ago

Horoscop 20 mai – 21 iunie. Noi colaborări și șanse de câștig pentru unele zodii

Horoscop 20 mai - 21 iunie. Potrivit horoscopului realizat de Neti Sandu, în această perioadă,…

56 de minute ago

Vitamine pentru creier recomandate de un neurolog specializat în tratarea bolii Alzheimer

Vitamine pentru creier. Neurologul Robert Love a dezvăluit ce suplimente alimentare ia în fiecare dimineață…

o oră ago

Pensionarii care primesc 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani

Noua lege a pensiilor aduce vești bune pentru pensionarii cu mulți ani de muncă în…

2 ore ago

Cele mai bune anticoagulante naturale. Fluidizează sângele și ajută la prevenirea cheagurilor

Anticoagulante naturale. Cu toții știm cât de importantă este alimentația sănătoasă atunci când vrem să…

2 ore ago

Când și cum pot fi retrași banii pe care i-ai strâns în Pilonul 2 de pensie

Pilonul 2 de pensie reprezintă una dintre cele trei componente ale sistemului de pensii din…

3 ore ago

Citeste si: