marți, august 16, 2022

În eforturile noastre de a deveni mai ecologici și de a reduce exploatarea naturii, am realizat câteva lucruri destul de grozave. Totuși, am avut câteva rateuri, iar uscătoarele de mână din toaletele publice ar putea face parte din acestea din urmă. Acest lucru pare și mai clar acum, întrucât un nou studiu adună dovezi împotriva uscătorilor de mână și arată cum sug bacteriile fecale din aerul din baie și le aruncă înapoi în mâinile noastre.

Te-ar mai interesa: Studiu. Bebelușul poate semăna cu primul partener ...

Studiul a fost publicat în revista Applied and Environmental Microbiology și rezultatele sale par destul de concludente.

Cum functioneazã?

Cercetătorii au descoperit că Dyson Airblades – acele uscătoare futuriste în care-ți bagi mâinile câteva secunde – răspândesc cu 60 mai mulți germeni decât uscătoarele obișnuite, și cu 1 300 de mai mulți germeni decât prosoapele din hârtie, conform lucrării publicate de universitate în Journal of Applied Microbiology.

După ce și-au băgat mâinile într-o apă plină de virusuri și a testat cele trei metode de uscare, cercetătorii au descoperit că suflul uscătorului Dyson, de 430 de mile pe oră, poate răspândivirusuri la 2,7 metri distanță de-a lungul băii, în timp ce uscătoarele standard împrăștie virusurile doar la o distanță de 25,4 centrimetri.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiicele Danei Budeanu. Gemenele au 17 an...

După ce un studiu similar a fost făcut în 2014 de Universitatea din Leeds, profesorul Mark Wilcox a declarat pentru Telegraph,

„Data viitoare când îți usuci mâinile într-o toaletă publică și folosești un uscător de mâini, s-ar putea să răspândești bacterii fără să-ți dai seama. S-ar putea să fii invadat de virusuri de pe mâinile altor oameni.”

Studiul a descoperit că aerul din jurul uscătoarelor electrice au de 27 de ori mai mult germeni decât aerul din jurul dozatoarelor de prosoape de hârtie.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

În vreme ce prosoapele de hârtie reduc numărul bacteriilor cu 40-60%, uscătoarele de mâini cresc numărul bacteriilor, în medie, cu 250%. În același timp, nu în toate toaletele se găsesc prosoape de hârtie, iar cercetătorii atrag atenția că și a rămâne cu mâinile ude, lăsându-le să se usuce de la sine, reprezintă o idee proastă. Diferite studii au arătat ca mâinile ude transfera de 1.000 de ori mai multe bacterii de pe o suprafaţă pe alta.

Te-ar mai interesa: Obișnuiești să porți blugi skinny? Atenție! Pot pr...

Cercetătorii au descoperit că persoanele care şi-au uscat mâinile la un uscător aveau pe piele bacterii periculoase care cauzează infecţii, pneumonie sau gastroenterite.

  „Problema nu este că oamenii nu se spală corect pe mâini. Când folosesc jetul de aer de la uscătoare, microbii sunt împrăştiaţi şi răspândiţi prin toată încăperea, inclusiv pe pielea oamenilor. Uscătoarele creează practic aerosoli contaminaţi, care ajung pe marginea chiuvetelor, pe podea şi pe alte suprafeţe, iar riscul devine şi mai mare dacă oamenii ating aceste suprafeţe”, spune profesorul Mark Wilcox, expert în microbiologie

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private