Categories: Ştiri sănătate

Nu elimina grăsimile din alimentație! Iată ce efect uimitor pot avea

Contrar ideii mult vehiculate că grăsimile saturate sunt, fără excepţie, dăunătoare sănătăţii, o echipă de oameni de ştiinţă susţine că unele tipuri de grăsimi saturate, întâlnite în produse lactate, precum iaurtul, ar fi benefice organismului, reducând riscul apariţie diabetului tip 2.

În schimb, grăsimile saturate din carnea roşie şi anumite alimente prăjite, precum şi cele generate în organism ca urmare a consumului de carbohidraţi şi alcool, ar putea fi nocive.

Diferenţa constă în numărul de atomi de carbon conţinuţi în moleculele de acizi graşi ce intră în componenţa acestor grăsimi, arată un studiu publicat în jurnalul The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Un număr par de atomi de carbon – 14, 16, 18 – este asociat cu creşterea riscului de diabet tip 2, în timp ce un număr impar (15 sau 17) este corelat cu un efect protector împotriva acestei boli.

Cercetările au fost realizate pe mai mult de 340.000 de persoane din 8 ţări europene; dintre participanţi, 12.403 s-au îmbolnăvit de diabet tip 2.

Grăsimile saturate, întâlnite în produse de origine animală precum carne, brânzeturi, unt, erau considerate în general nesănătoase şi asociate cu creşterea nivelului de colesterol şi a riscului de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului tip 2.

Aceste noi descoperiri arată însă că nu toţi acizii graşi din grăsimile saturate sunt la fel, în ceea ce priveşte efectul asupra organismului, spune conducătorul studiului, dr. Nita Forouhi, din cadrul Medical Research Council Epidemiology Unit, Cambridge University.

Acizii graşi cu număr impar de atomi de carbon sunt întâlniţi în iaurt şi alte produse lactate, astfel încât aceste alimente ar avea un efect protector împotriva diabetului tip 2, cred cercetătorii.

Situaţia e mai complicată când e vorba despre acizii graşi cu număr par de atomi de carbon, deoarece aceştia, chiar dacă nu sunt ingeraţi ca atare, prin consumul de carne, de exemplu, pot fi totuşi sintetizaţi de organismul uman în urma consumului de carbohidraţi şi alcool.

Recent Posts

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

26 de minute ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

57 de minute ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

o oră ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

2 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

2 ore ago

7 obiceiuri care te vor ajuta să atingi iubirea de sine. Pentru o viață împlinită, învață cum să te iubești pe tine

În ultimii ani, sănătatea mintală și sănătatea emoțională au devenit subiecte populare de conversație. Tot…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar