Categories: Ştiri sănătate

O complicată intervenție de chirurgie cardiovasculară s-a realizat pentru prima oară în România și a fost un succes

Prima operație de restabilire a continuității aortei pe traseu extraanatomic din România s-a realizat cu succes de către dr. Călin Popa și echipa sa medicală, de la spitalul Monza.

O tânără de 29 de ani fusese diagnosticată cu o malformație complexă de trunchiuri supraaortice și întreruperea continuității aortice la nivel istmic – comportament patologic de coarctație de aortă.

Pacienta prezenta malformații vasculare multiple, hipertensiune arterială la nivelul jumătății superioare a trunchiului (la nivelul trenului superior) și hipotensiune importantă în jumătatea inferioară a trunchiului. Toate aceste afecțiuni conduceau la situația în care organele din jumătatea inferioară a trunchiului  să fie lipsite de aport optim de sânge, ceea ce afecta buna funcționare a organelor interne: ficat, rinichi, intestine, inclusiv la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru îi limita drastic capacitatea de a face orice efort fizic, chiar și de a merge.

Astfel, s-a impus o intervenție chirurgicală complexă de restabilire a continuității aortice, efectuată, pentru prima dată în România, potrivit dr. Călin Popa, medic prima chirurgie cardiovasculară și șef de secție Chirurgie vasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

”Din cauza modificărilor vasculare ale aortei și ale ramurilor, am ales un tip de refacere a continuității aortice pe traseu extraanatomic, respectiv interpoziția unei proteze vasculare sintetice între aorta ascendentă și traseul toracic al aortei. Intervenția a fost una cu grad mare de complexitate, fiind efectuată utilizându-se circulația extracorporrală și oprire cardiacă, iar traseul protezei a fost intrapericardic până la nivelul de implantare”, a menționat medicul.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 2 ore și jumatate, iar după repornirea inimii pacienta a fost stabilă din toate punctele de vedere. În primele 24-48 ore dupa operație pacienta se află sub atentă monitorizare în departamentul de terapie intensivă, urmând ca apoi să efectueze un tratament de recuperare pe secția clinică.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

o oră ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

2 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

2 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

3 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

3 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra