Sari la conținut

O complicată intervenție de chirurgie cardiovasculară s-a realizat pentru prima oară în România și a fost un succes

Prima operație de restabilire a continuității aortei pe traseu extraanatomic din România s-a realizat cu succes de către dr. Călin Popa și echipa sa medicală, de la spitalul Monza.

O tânără de 29 de ani fusese diagnosticată cu o malformație complexă de trunchiuri supraaortice și întreruperea continuității aortice la nivel istmic – comportament patologic de coarctație de aortă.

Pacienta prezenta malformații vasculare multiple, hipertensiune arterială la nivelul jumătății superioare a trunchiului (la nivelul trenului superior) și hipotensiune importantă în jumătatea inferioară a trunchiului. Toate aceste afecțiuni conduceau la situația în care organele din jumătatea inferioară a trunchiului  să fie lipsite de aport optim de sânge, ceea ce afecta buna funcționare a organelor interne: ficat, rinichi, intestine, inclusiv la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru îi limita drastic capacitatea de a face orice efort fizic, chiar și de a merge.

Astfel, s-a impus o intervenție chirurgicală complexă de restabilire a continuității aortice, efectuată, pentru prima dată în România, potrivit dr. Călin Popa, medic prima chirurgie cardiovasculară și șef de secție Chirurgie vasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza.

”Din cauza modificărilor vasculare ale aortei și ale ramurilor, am ales un tip de refacere a continuității aortice pe traseu extraanatomic, respectiv interpoziția unei proteze vasculare sintetice între aorta ascendentă și traseul toracic al aortei. Intervenția a fost una cu grad mare de complexitate, fiind efectuată utilizându-se circulația extracorporrală și oprire cardiacă, iar traseul protezei a fost intrapericardic până la nivelul de implantare”, a menționat medicul.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 2 ore și jumatate, iar după repornirea inimii pacienta a fost stabilă din toate punctele de vedere. În primele 24-48 ore dupa operație pacienta se află sub atentă monitorizare în departamentul de terapie intensivă, urmând ca apoi să efectueze un tratament de recuperare pe secția clinică.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel