Categories: Ştiri sănătate

O infecție bacteriană cu rată mare de mortalitate se răspândește alarmant

Din cuprinsul articolului

Conform avertizărilor experților, o infecție bacteriană rară, dar extrem de periculoasă, se răspândește într-un ritm alarmant, iar autoritățile sunt în căutarea cauzei.

Se estimează că numărul de cazuri din 2024 va depăși recordul înregistrat anul precedent, în timp ce îngrijorarea cu privire la sindromul de șoc toxic streptococic (STSS), cea mai severă și potențial mortală formă a bolii streptococice de grup A, este în creștere, după confirmarea prezenței unor tulpini extrem de virulente și contagioase în Japonia, conform The Guardian.

Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID) a declarat: „Există încă multe necunoscute în ceea ce privește mecanismele care stau la baza formelor fulminante de streptococ, și nu suntem încă în măsură să le explicăm”.

Cifrele preliminare publicate de NIID indică 941 de cazuri de STSS înregistrate anul trecut. În primele două luni ale anului 2024, s-au raportat deja 378 de cazuri, infecțiile fiind identificate în toate cele 47 de prefecturi din Japonia, cu excepția a două.

Simptomele prezentate de pacienți

Chiar dacă persoanele în vârstă sunt considerate mai vulnerabile, tulpina de grup A a condus la un număr mai mare de decese printre pacienții sub 50 de ani, conform NIID. Între iulie și decembrie 2023, din cele 65 de persoane sub 50 de ani diagnosticate cu STSS, aproximativ o treime, adică 21, au decedat, a relatat ziarul Asahi Shimbun.

Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de o bacterie cunoscută sub numele de streptococcus pyogenes sau streptococul A. Deși este mai frecventă în rândul copiilor și poate provoca dureri de gât, mulți oameni sunt purtători ai acestei bacterii fără să prezinte simptome.

Cu toate acestea, în unele cazuri, bacteria extrem de contagioasă poate provoca boli grave și complicații de sănătate, inclusiv deces, în special la adulții de peste 30 de ani. Aproximativ 30% dintre cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar în cazuri rare, acestea pot evolua spre afecțiuni grave, inclusiv angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În situațiile cele mai grave, infecția poate duce la insuficiență și necroză de organe.

 

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

23 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

53 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică